”Tarvitaan terapiatakuu, jottei yksikään lapsi tai nuori jäisi ilman apua” – Sari Essayah korostaa vappupuheessaan koronavuoden kurittamien nuorten ja opsikelijoiden tukemista

1.5.2021 klo 10:00 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah nostaa videoidussa vappupuheessaan esille monien opiskelijoiden kokeman ahdingon ja yksinäisyyden.

Essayah muistuttaa, että monelle opiskelijalle koronavuosi on ollut erityisen vaikea; kaikki opetus on tapahtunut etänä, eikä opiskelukavereita ole päässyt tapaamaan normaaliin tapaan. Usean vastavalmistuneen suunnitelmat puolestaan ovat menneet uusiksi koronan seurauksena.

– Haluan antaa kannustuksen sanat sinulle, joka kipuilet tulevaisuuden suunnitelmien ja epävarmuuden kanssa, että pääset aivan varmasti vielä toteuttamaan unelmiasi, hän viestittää.

Essayah muistuttaa niin ikään, että mielenterveyspalveluiden tarve on ollut hälyttävästi kasvussa jo ennen koronaa. Tilanne on pahentunut entisestään korona-aikana.

Tämän vuoksii KD on vaatinut hallitusta tekemään nopeasti toimenpiteitä mielenterveyspalveluiden kehittämiseksi. Essayah’n mukaan tarvitaan terapiatakuu, jottei yksikään lapsi tai nuori jäisi ilman apua. Sote-uudistuksen toteutumiseen asti ei ole varaa odottaa.

– Palvelut ovat tällä hetkellä pirstaleiset, hoitoon pääsyä joutuu odottamaan aivan liian pitkään ja lisäksi meillä on huutava pula pätevistä psykoterapeuteista, hän listaa.

–  Ruotsissa sosiaalidemokraatit sen sijaan ymmärtävät järkevän politiikan päälle: siellä on tehty veronalennuksia elvytystoimena

Essayah kertoo myös kristillisdemokraattien olevan pettyneitä hallituksen puoliväliriihen talous- ja työllisyyspäätöksiin. Kehysriihi sai kovan mediamylläkän aikaiseksi, mutta paljon kaivatut työllisyyspäätökset jäivät jälleen tekemättä. Tämä viitoittaa Essayah’n mukaan tietä entistä suuremmalle kurjistumiselle.

Hallitus ei ole kuitenkaan palaamassa menokuriin toisin kuin pääministeri Marin antoi ymmärtää vielä helmikuussa. Sen sijaan hallitus ehdottaa Suomen pelastamiseksi lisää velkaa ja veronkorotuksia.

–  Ruotsissa sosiaalidemokraatit sen sijaan ymmärtävät järkevän politiikan päälle: siellä on tehty veronalennuksia elvytystoimena, Essayah näpäyttää.

Kristillisdemokraatit on tarjonnut hallituksen käyttöön omaa jo viime syksynä laadittua kymmenen kohdan työllisyyspakettia ja kansalaisten ostovoimaa lisääviä ratkaisuja. Keskeisiä keinoja ovat muun muassa paikallisen sopimisen edistäminen, sosiaaliturvan uudistaminen, ansiosidonnaisen porrastaminen ja ulottaminen kaikille, yrittäjätili sekä lapsivähennyksen palautus ja kotitalousvähennyksen korotus, polttoaineveron kevennys ja omaishoitajien verovapautus.

–  Marinin hallitus on puolestaan jättämässä tuleville hallituksille kaikki keskeiset talous- ja työllisyystoimet sekä tuleville sukupolville jättivelat, hän kritisoi.

Ylös