Ehdokkaat ja Sari Essayah pääsivät torille ja turuille kuin karja kevätlaitumelle – ”Ihmisillä tuntuu olleen tapaamisvajetta”

7.6.2021 klo 22:22 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on kiertänyt viime päivien aikana eri puolilla Suomea rohkaisemassa joukkojaan, ja jatkaa edelleen ennen sunnuntain vaalipäivää. – Vihdoin päästiin tapaamisiin. Näkyy, että siihen on ollut suuri kaipuu, Essayah kertoo.

Sari Essayah tuli Narinkkatorille Helsingin sydämeen sunnuntain hellepäivänä. Ehdokkaita oli torilla paljon, ja tunnelma kesäinen.

– Näissä keleissä ei ole ennen kampanjoitu, Essayah naurahti.

Hän on kiertänyt kautta Suomen viime viikkojen aikana ja jatkaa vielä tällä viikolla. Kaksiviikkoinen ennakkoäänestys päättyy tiistai-iltana, ja varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina, 13. kesäkuuta.

Viime viikolla puheenjohtaja Essayah meni vaalikeskusteluista vaalikentille ja jälleen eduskuntatyöhön. Hän ei tunnustanut, paljonko kilometrejä oli kertynyt, mutta kaikki kulkuvälineet olivat olleet käytössä.

Hän ei tunnustanut, paljonko kilometrejä oli kertynyt, mutta kaikki kulkuvälineet olivat olleet käytössä.

– Vuoroja on vähennetty nyt niin, että junalla pääsi kyllä moneen paikkaan muttei enää pois sieltä. Siksi tuli käytettyä lentokonetta ja autoakin junan lisäksi, Essayah kertoi.

– Lensin Rovaniemelle mutta tulin sitten Kemijärveltä yöjunalla pois, että ehdin eduskuntaan aamuksi.

– Ajankäytöllisesti on ollut haasteellista, hän naurahti, muttei suostunut näyttämään lainkaan stressaantuneelta.

– Nukun hyvin junassa – ja kaikkialla. Se ei ole ongelma.

– On niin hieno nähdä, miten hienosti eri puolilla tehdään kampanjaa. Helsingissä ja Uudellamaalla onkin nyt aivan ensimmäinen viikko, kun on voitu lähteä liikkeelle, rajoitusten poistuttua.

Essayah sanoi huomanneensa, että vaalikentille lähdettiin hyvin innokkaasti.

– On kuin olisivat kevätlaitumille päässeet! Ihmiset tulevat nyt oikeasti juttelemaan ja kyselemään, kun sitä mahdollisuutta ei ole pitkään aikaan ollut.

Hänen mielestään tarve kohtaamisille on suuri.

– Kannustan kaikkia meidän ehdokkaita, että tämä viimeinen viikkokin kannattaa tehdä töitä ihan koko ajan. Nyt ovat jäljellä ne ihmiset, jotka perinteisesti äänestävät vaalipäivänä, sekä ne epävarmat, jotka eivät vielä ole päässeet päätökseen siitä, ketä äänestäisivät.

Essayah oli ennen pääkaupunkiseudulle tuloa kiertänyt jo pohjoisen Rovaniemellä ja Kemijärvellä, Kajaanissa Kainuussa, ylä-Savon kunnissa Kiuruvedellä ja Pielavedellä ja sisä-Savon kunnista Tervossa, Vesannolla, Rautalammilla ja Suonenjoella.

– Nyt olen ollut Keravalla, Järvenpäässä, Vantaalla, Espoossa ja täällä Helsingissä, ja olen menossa Varsinais-Suomeen.

Alkaneen viikon ohjelmaan kuuluvat Uudenmaan kierroksen lisäksi matkat pohjoiseen, niin meri-Lappiin kuin myös Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalle.

Heikompaa hengästyttää, mutta Essayah ei olle millänsäkään. Joku Essayah’a seurannut lausui, että puheenjohtajalle sopii ihmisten keskellä oleminen.

Saatko virtaa tapaamisista, Sari Essayah?

– Kyllä saan! Siellä kuulee parhaiten, mitkä asiat puhututtavat ihmisiä oikeasti.

– Ja on niin hienoa nähdä meidän ehdokkaita, hän innostuu.

– Meillä on näissä vaaleissa yllättävän paljon aivan uutta väkeä, ja mukavasti nuoria toimijoita. Näistä kaikista uusista meidän on pystyttävä pitämään kiinni. Heidän on löydettävä tie osastojen vastuutehtäviin, Essayah muistuttaa.

Miten hyvä yhteishenki meidän porukoilla onkaan! – puheenjohtaja Sari Essayah

– Miten hyvä yhteishenki meidän porukoilla onkaan! Ainahan se on ollut, mutta sen seuraaminen, miten hyvin porukat tekee yhteistyötä, on huikeaa nähtävää.

Sari Essayah odotti pitkään vuoroaan koronarokotusjonossa, vaikka on Kansainvälisen Olympiakomitean jäsenenä lähdössä loppukesästä Tokion olympiakisoihin. Joko hänet on lopulta rokotettu?

– Olen saanut oman ikäluokkani mukaisesti ensimmäisen piikin, 54-vuotias Essayah kertoo.

– Suomi on ottanut vastaan KOK:n ja Pfizerin sopimuksen, että Tokioon-lähtijöiden olisi saatava myös toinen rokotus. Joten se varmasti minullekin toteutuu ennen matkaa.

Kesään kuuluu vaalien ja olympialaisten lisäksi muutakin juhlaa, sillä perheen kuopustytär valmistui helsinkiläisestä Sibelius-lukiosta ylioppilaaksi.

– Sitä juhlittiin nyt vain ihan pienessä piirissä ja sitten isommin loppukesästä.

Sari Essayah tavattavissa paikkakunnan KD-ehdokkaiden kanssa:

tiistaina 8.6. Uudellamaalla

klo 9–10 Vantaa, Myyrmäki, Liesitori
klo 10.30–11.15 Helsinki, Kamppi, Narinkkatori
klo 14–14.30 Askola, Monninkylän Sale
klo 15.15–16.00 Loviisa, tori
klo 16.45–17.30 Sipoo, S-Market Nikkilä

keskiviikkona 9.6. Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla

klo 9–9.45 Ylivieska, Halpa-Hallin edessä
klo 10.15–11 Kalajoki, Jussi Kurikkalan patsaalla
klo 12.30–13.15 Kokkola, tori

torstaina 10.6. Meri-Lapissa

klo 9.30–10 Keminmaa, Citymarket
klo 10.15–11 Kemi, Täiköntori
klo 11.15–12.15 Tornio, Prisman edessä

Koulujen päättymisen ja kesälaitumille pääsemisen kunniaksi Helsingin KD-ehdokkaat kajauttivat kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina Narinkkatorilla myös Suvivirren. (Kuva Risto Kunnas)

Ylös