Kristiina Kunnas pohtii KD:n menestystä kuntavaaleissa: Maaseutu saatiin jo mukaan – enää kaupungit puuttuvat

4.7.2021 klo 16:29 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Maaliviiva vihdoin ylitettiin. Superpitkäksi venynyt vaalikevät vei mehut kaikilta: ehdokashankkijoilta, kuntavaaliehdokkailta, koronarajoitusten väsyttämiltä. Lopuksi äänestäjiltäkin, sillä äänestysprosentti jäi historiallisen alhaiseksi.

Vaalien suurimmaksi voittajaksi voi julistaa sohvan, sillä sille jäi lähes 45 prosenttia äänioikeutetuista.

Mutta voittajia oli muitakin. Kokoomus ja Perussuomalaiset etenivät, Liike Nyt myös. Kun muut oppositiopuolueet ovat vaalien jälkeen plussalla, tuntuu Kristillisdemokraattien äänien katoaminen sitäkin karvaammalta. Emme voi mennä sen selityksen taakse, että liberaalit ja vasemmistolaiset voimat olisivat jyllänneet, ja siksi KD jäi lähtötelineisiin. Me emme yksinkertaisesti saaneet sitä imua, joka nyt nosti muita oikeisto- ja konservatiiviryhmiä.

Valtuustopaikkoja ei tosin juuri menetetty. Kristillisdemokraateilla on nyt 311 kuntapäättäjää, ja se on merkittävä luku, vain viisi valtuutettua vähemmän kuin viime vaaleissa.

Kun tuloksen perkaa osiin ja tarkastelee viiltävän rehellisesti, isot ja kunnat ja kaupungit ovat Kristillisdemokraattien kipupiste ja ongelman ydin.

Mutta kun tuloksen perkaa osiin ja tarkastelee viiltävän rehellisesti, isot ja kunnat ja kaupungit ovat Kristillisdemokraattien kipupiste ja ongelman ydin. Niissä ei riitä äänestäjiä siten, että saataisiin riittävän suuret ryhmät. Lukuisissa kookkaissa ja keskisuurissa kunnissa menetettiin valtuutettuja, ja äänimäärän pudotus syntyy juuri näistä. Koko Suomi mukana -slogan toteutui: maaseutu saatiin jo mukaan. Enää kaupungit puuttuvat!

Ehdokkaiden hankkiminen on valtava työ, jossa puheenjohtaja Sari Essayah’n johdolla tehtiin jättimäinen urakka. Valovoimaisten, kiinnostavien uusien ehdokkaiden saaminen on seuraavien vaalien ykköshaaste ja tavoite. Vaatimattoman kampanjan tekevät ehdokkaat, joihin suurin osa meistä mukaan lähteneistä kuului, ovat tärkeitä, jopa välttämättömiä, mutta meidän joukkomme ei vielä riitä keräämään lisäpaikkoihin oikeuttavaa äänipottia.

Valovoimaisten, kiinnostavien uusien ehdokkaiden saaminen on seuraavien vaalien ykköshaaste ja tavoite.

Menestystään lisänneissä kunnissa – joita toki on paljon eri puolilla Suomea – kuten Espoossa, Seinäjoella, Porissa ja Lohjalla, puhumattakaan Oulaisista, Parkanosta, Luodosta ja Pedersörestä, tarvittiin ensinnäkin hyvin runsas ehdokasjoukko. Lisäksi siihen kuului houkuttelevia, tunnettuja, suosittuja henkilöitä. Näin syntyi voittotulos.

Etsintä on laitettava käyntiin heti kesän lepotauon jälkeen. Vaaleja kyllä riittää, hengästyttävään tahtiin!

Päätoimittaja Kristiina Kunnas osallistui itsekin vaalitalkoisiin ehdokkaana Helsingissä, vaalinumerolla 1000. Helsinkiin saatiin vain yksi kaupunginvaltuutettu, Mika Ebeling.

Ylös