Päivi Räsänen KD-Kompassissa: Pro Life -järjestöt ihmeissään – Aborttia ollaan sisällyttämässä ihmisoikeuksiin

5.7.2021 klo 10:47 Politiikka Kristiina Kunnas

– Jos abortista tulee ilmoitusasia, on se karhunpalvelus naiselle ja lapsen oikeuksien sivuutus, toteaa lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen.

Euroopan parlamentti äänesti kesäkuussa esityksestä, jossa ehdotetaan seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien tunnustamista ihmisoikeuksiksi. Näihin oikeuksiin katsotaan kuuluvan myös oikeus aborttiin.

Esitys, jonka teki parlamentin Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta, hyväksyttiin äänin 378–255.

Pro Life -järjestöt ovat voimakkaasti kritisoineet Euroopan parlamentissa hyväksyttyä mietintöä abortin sisällyttämistä ihmisoikeuksiin.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen pohtii, mitä esityksen hyväksyminen merkitsee.

– Tämä on todellakin poliittinen kannanotto Euroopan parlamentissa abortin määrittelyssä, Päivi Räsänen huomauttaa.

– Terveyspolitiikka kuitenkin kuuluu kansallisvaltioiden omaan päätösvaltaan, ja siksi tätä raporttia on nimenomaan arvosteltu. Siinä mennään niin vahvasti kansallisvaltioiden poliittisen päätöksenteon alueelle.

Räsänen on KD-Kompassi -radio-ohjelmassa Merja Eräpolun haastateltavana. (Kuultavana Radio Deissä ma 5. heinäkuuta klo 22.35; voit kuunnella koko KD-Kompassin myös täältä)

– Tämä raportti on vakava varoitus arvoilmapiirin muutoksesta.

Tämä raportti on vakava varoitus arvoilmapiirin muutoksesta.

– Tämä esitys huolestuttaa itseäni siinä, että abortin saamisesta ja jopa abortin kannattamisesta tehdään ihmisoikeuskysymys. Abortin saaminen ja sen suorittaminen olisivat ihmisoikeuksia, Räsänen toteaa ymmällään.

– Kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa ei tällaista määrittelyä ole.

Räsänen huomauttaa, että esityksessä sivuutetaan omantunnon- ja uskonnonvapaus, jotka kuitenkin on määritelty perustaviksi ihmisoikeuksiksi.

Unohtuuko lapsen oikeus?

– Tässä täysin sivuutetaan lapsen oikeus elämään. Niin tässä raportissa kuin myös OmaTahto-kansalaisaloitteen ympärillä käydyssä keskustelussa Suomessa on leimallista se, että ne jotka vahvasti puolustavat aborttia ihmisoikeutena, eivät osaa kuitenkaan määritellä sitä, mistä ihmisoikeudet alkavat.

Tässä täysin sivuutetaan lapsen oikeus elämään.

– On hyvin epäloogista ajatella, että ihmisyys alkaisi synnytyksessä. Abortin rajat ovat mielivaltaisia ja keinotekoisia ajatellen lapsen elämän näkökulmasta. On surullista, että jos tälle linjalle lähdetään, sidotaan käsiä siihen, että voitaisiin sekä lapsen että äidin oikeuksia puolustaa.

Itu-projektit ja adoptiosuunnittelu kärsisivät.

– Kaikenlainen Pro Life -toiminta leimataan tässä esityksessä ihmisoikeuksien loukkaamiseksi, Räsänen kertoo.

Monissa Euroopan maissa hoitohenkilökunnalla on oikeus kieltäytyä tekemästä abortteja omantunnonsyistä. Parlamentin hyväksymässä asiakirjassa omantunnonvapautta pidetään esteenä aborttioikeuden toteutumiselle.

– Esimerkiksi Italiassa 70 % ja Irlannissa jopa 80 % hoitohenkilökunnasta kieltäytyy osallistumisesta aborttien tekemiseen. Suomi ja Ruotsi ovat poikkeuksia siinä, että meillä ei tätä mahdollisuutta ole.

– Olemme Kristillisdemokraattisena puolueena ajaneet sitä, että omantunnon vapaus kieltäytymiseen olisi, Räsänen muistuttaa.

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan OmaTahto-kansalaisaloite, jossa vaaditaan nykyisen aborttilainsäädännön muuttamista siten, että raskaudenkeskeytyksen edellytyksistä poistettaisiin vaatimus perusteluista ja kahden lääkärin erillisistä lausunnoista.

Räsäsen mielestä näyttää siltä, että enemmistö eduskunnasta olisi viemässä asiaa eteenpäin.

– Valitettavasti näin on. Hallituspuolueet ovat – ehkä Keskustaa lukuunottamatta – ovat hyvin vahvasti sen takana, samoin oppositiopuolueista Kokoomus puheenjohtajansa Orpon johdolla.

– Mielestäni on hyvin ongelmallista se, että mahdollisuus keskusteluun lääkärin kanssa jää jatkossa pois, ja nainen ikään kuin vain tulee kertomaan tarvitsevansa abortin.

– Jos näin tapahtuu, on se karhunpalvelus naisille, jotka alkuraskaudesta ovat hyvin herkässä mielentilassa. Siinä vaiheessa on tärkeää saada tukea ja myös niitä näkökulmia, joissa pohditaan löytyisikö jokin muu vaihtoehto, jossa lapsen voisi ottaa vastaan, lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen huomauttaa.

KD-Kompassi Radio Deissä

Koko Päivi Räsäsen haastattelun voi kuunnella KD-Kompassi-ohjelmassa maanantaina 5. heinäkuuta klo 22.35, Radio Dei. Haastattelijana Merja Eräpolku.

KD-Kompassi -haastatteluja on tehty vuodesta 2008. Ne tulevat talvikaudella viikoittain lauantaisin ja uusintana maanantai-iltaisin. Ohjelma jää kesätauolle ja palaa Radio Dei -kanavalle lauantaina 14. elokuuta. Ohjelmat voi kuunnella myös Soundcloudissa, linkki löytyy kotisivujen alalaidasta: kd.fi. Päivi Räsäsen haastattelu on kuunneltavissa myös täällä.

Päivi Räsänen KD-Live -lähetyksessä. Suorat lähetykset sekä KD-Kompassi -ohjelmat palaavat jälleen kesätauon jälkeen, KD-Livet syyskuussa ja KD-Kompassit elokuun toisena lauantaina.

Ylös