Päivi Räsänen kolumnissaan: Translakihanke haastaa lasten kasvurauhan 

24.8.2021 klo 11:19 Kolumnit Päivi Räsänen

Hallitus on tuomassa itsemääräämisoikeuteen perustuvan esityksen translaiksi. Hanketta vauhdittavassa kansalasialoitteessa juridisen sukupuolensa voisi muuttaa omalla ilmoituksella, ilman lääketieteellistä selvitystä. Myös lapsille on vaadittu oikeutta muuttaa sukupuolensa.

Tutkimusten mukaan murrosiän kokemukset sukupuoli-identiteetin epäselvyyksistä ovat valtaosin ohimeneviä. Hormonihoidot, rintojen poisto ja sukuelinten leikkaukset aiheuttavat palautumattomia vaurioita, joita monet katuvat vuosien jälkeen.

Hanketta vauhdittavassa kansalasialoitteessa juridisen sukupuolensa voisi muuttaa omalla ilmoituksella, ilman lääketieteellistä selvitystä. Myös lapsille on vaadittu oikeutta muuttaa sukupuolensa.

Translain ulottaminen alaikäisille on johtanut vanhempien kasvatusvastuun kaventumiseen. Kanadassa isä on tuomittu ”perheväkivallasta” sen vuoksi, että hän on puhutellut tytärtään syntymäsukupuolen mukaisesti. Translakeja edistävät ovat myös aktiivisesti ajaneet rajoituksia sananvapauteen. Asiallinen keskustelu on saattanut johtaa vihapuhesyytöksiin.

Transpolitiikka kietoutuukin voimakkaasti cancel-kulttuuriin. Suomen lainsäädäntö ei tunne kolmatta sukupuolta. Biologisestikin sukupuolia on vain kaksi. Intersukupuolisuus on sukupuolen kehityshäiriö, joista kärsiviä syntyy vain muutamia vuosittain. Transnuoret sen sijaan ovat pääsääntöisesti syntyneet normaalisti tyttöinä ja poikina. Keskustelussa on sekoitettu sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti. Myytti ”väärään sukupuoleen syntymisestä” on vaurioittanut yhä useamman nuoren elämän pysyvästi. Geneettinen sukupuoli on kirjoitettu jokaiseen soluun, kromosomistoon, eikä sitä voi muuttaa.

Sukupuoliristiriitaa kokevat ihmiset tarvitsevat tukea, mutta se ei saa tapahtua lasten kasvurauhan kustannuksella.

Ylös