Huumemyrkytyksiin kuolee enemmän ihmisiä kuin liikenteessä – ”Huumekuolemia ehkäistään hoidolla”, muistuttaa Irti Huumeista ry

31.8.2021 klo 07:25 Kotimaa Merja Eräpolku

– Suomessa huumemyrkytyksiin kuolee enemmän ihmisiä kuin tieliikenneonnettomuuksissa. Osa huumemyrkytyskuolemista olisi ehkäistävissä. Huumekuolemien kasvu on pysäytettävä, vaatii Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka.

Tiistaina 31. elokuuta vietetään kansainvälistä yliannostusten tiedostamisen päivää (International Overdose Awereness Day).

– Huumemyrkytyksen hoidon yhteydessä pitää tehdä laaja huumehoidon tarpeen arviointi ja jatkohoitosuunnitelma, Mirka Vainikka korostaa.

Huumemyrkytyksen hoidon yhteydessä pitää tehdä laaja huumehoidon tarpeen arviointi ja jatkohoitosuunnitelma.

Suomessa kuoli 234 henkilöä huumeisiin vuonna 2019. Huumemyrkytyskuolemien lisäksi huumeet ovat mukana useissa tapaturmissa ja onnettomuuksissa yhtenä osatekijänä.

– Yksistään huumemyrkytyskuolemat ovat olleet kasvussa useana vuotena. Muista maista poiketen Suomessa merkittävä osa kuolleista oli alle 30-vuotiaita. Suunta näyttää valitettavasti jatkuvan. Tavoitteena tulisi olla nolla huumekuolemaa, Vainikka toteaa ja vaatii toimia etenkin nuorten huumemyrkytysten vähentämiseksi.

Vainikka muistuttaa, että huumeriippuvaiset ihmiset ovat jonkun rakkaita lapsia.

– Työssäni kuulen viikoittain yliannostuksista ja huumekuolemista. Valitettavasti useankaan huumemyrkytyksen jälkeen ihmiselle ei ole tehty hoitosuunnitelmaa. Huumemyrkytys tarjoaa mahdollisuuden puuttua kuolemanvakavaan sairauteen. Miksi näin ei tapahdu, Vainikka kysyy.

Elokuun viimeinen päivä päihdejärjestöt kampanjoivat kansainvälisesti yliannostuskuolemien ehkäisyn puolesta. Vainikka haastaa kaikki mukaan lisäämään tietoa huumemyrkytyksistä ja yliannostuskuolemista esimerkiksi jakamalla somepostauksen tai -kehyksen aihetunnisteilla #irtihuumeista #kiinnielämässä #YksikinKuolemaOnLiikaa.

 

Ylös