Päivi Räsäsen yllättävä osallistuminen Masked Singer -viihdeohjelmaan sai aikaan vilkkaan keskustelun ”canceloinnista”

6.9.2021 klo 20:32 Politiikka Merja Eräpolku

Kansanedustaja Päivi Räsänen yllätti osallistumalla koko perheen Masked Singer -ohjelmaan viime lauantaina MTV3-kanavalla. Osallistumisesta alkoi vilkas somekeskustelu, kun yksi ohjelman panelisteista oli arvostellut Räsäsen valintaa ohjelmaan.

Viihdeohjelmassa Päivi Räsäsen hahmo oli viidakon suuri kissaeläin, Jaguar. Hän esitti kappaleen Kuningaskobra.

– Ensimmäinen reaktio oli, että en minä lähde tällaiseen. En ole todellakaan laulaja, en uskaltaisi yleisön edessä laulaa. Sitten toisekseen, minulla on lievä ahtaanpaikan kammo, ei paha, mutta vierastin sitä ajatusta, että maski päässä joutuisin olemaan, Räsänen kertoi Maskin takana -haastatteluosuudessa.

Mieli kuitenkin muuttui. Aviomies Niilo Räsänen tsemppasi ja kannusti harjoittelemaan esitystä myös kotona.

–  Ajattelin, että yllätän lapsenlapsiani tällä Jaguar-hahmolla.

Äskettäin alkaneella Masked Singer -ohjelman kolmannella tuotantokaudella mukana on yhteensä 16 eri hahmoa, jotka kilpailevat kultaisesta naamiosta. Joka jaksossa on alkukierroksilla neljä osallistujaa, joista yksi aina putoaa jatkosta. Kilpailijat ovat kaikki julkkiksia, jotka on täysin naamioitu ja joiden puheääni on muutettu. He kuitenkin laulavat omalla äänellään. Sarjan neljä panelistia eli ”etsivää” yrittävät tunnistaa kilpailijoita.

– Oli hauska heittäytyä leikkimään jaguaaria, vaikka monella tavoin oman osaamisalueet ulkopuolelle mentiin. 2v lapsenlapsi tunnisti”mummipantterin”, kirjoitti Päivi Räsänen ohjelman julkistamisen jälkeen Instagram-tilillään.

Etsivistä vain riihimäkeläinen Janne Kataja tunnisti Räsäsen lauluäänen maskin takaa.

Strandbergin nauru juuttui kurkkuun

Yksi ohjelman etsivistä, näyttelijä Christoffer Strandberg julkaisi lauantai-iltana pitkähkön Instagram-päivityksen, jossa hän kritisoi Räsäsen mukanaoloa ohjelmassa.

– Joskus nauru juuttuu kurkkuun. Tämän illan Masked Singer-jaksossa Jaguarin maskin takaa paljastui Päivi Räsänen. Enkä voi olla kommentoimatta asiaa. Tilanne oli henkilökohtaisesti hyvin outo, sillä tuntui kieltämättä hieman vieraalta taputtaa ja hurrata ihmiselle, joka vuosikymmeniä on sotinut minunlaisten ihmisten oikeuksia vastaan. Mutta se kuuluu työhöni, ja hyvin Päivi veti, Stranberg kirjoitti.

– Kyseenalaistan kuitenkin vahvasti Räsäsen kaltaisen profiilin tuomisen juuri tähän ohjelmaan.

– En usko cancel-kulttuuriin, uskon sananvapauteen ja puolustan oikeutta olla asioista eri mieltä. Mutta koska Suomessakin tänä päivänä joudut kohtaamaan kiusaamista, syrjintää, uhkailua, nälvimistä ja väkivaltaa jos edustat seksuaalivähemmistöä haluan sanoa, että sanoilla, teoilla ja valinnoilla on suuri merkitys. Siksi haluan sanoa, että minä en seiso tämän jakson takana täydellä sydämellä.

– Hienoa @p_rasanen että uskalsit tulla Maskediin, jossa kaikki on mahdollista ja kaikille annetaan mahdollisuus. Mitä jos soisit muille samat mahdollisuudet elää ja olla Masked-kuplan ulkopuolella, ihan oikeassa elämässä, Strandberg vetosi Räsäseen.

Cancel-kulttuuri on pohjimmiltaan ideologista totalitarismia.

Räsäsen mielestä Strandbergin kirjoituksessa ”cancelointi” on kuitenkin taustalla hyvin vahvana.

– Hyvä, että Christoffer nostaa keskusteluun cancel-kulttuurin ja sananvapauden. Valitettavasti aika pitkälle juuri nämä ovat edenneet, kun samalla ulos sulkemista perheohjelmasta kuitenkin ehdotetaan, Räsänen kommentoi Strandbergin ulostuloa Twitterissä tuoreeltaan.

– Cancel-kulttuuri on pohjimmiltaan ideologista totalitarismia. ”Turvallista tilaa” luodaan ajatuspoliisien avulla, poistamalla toisinajattelevat näkyviltä.

Räsänen kommentoi osallistumisestaan syntynyttä keskustelua ja kirjoittelua myös MTV:n Uutisaamussa 6. syyskuuta.

– En olisi millään uskonut, että tämän ohjelman jälkeen tulee mitään kohua. Tämä oli perheohjelma ja viihdeohjelma, ja meillä oli ihan hauskaa tunnelmaa tuotantoväen ja tuomariston kanssa. Minulle ei tullut mieleenkään, että joku olisi pahalla mielellä.

–Tietysti on ikävää, että Christoffer Strandberg koki näitä tunteita ja ihan hyvä, että hän sanoo tuntonsa ääneen. Olin kyllä kohusta yllättynyt.

Räsänen muistutti, että hän on kaikissa yhteyksissä aina halunnut korostaa sitä, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita ja Jumalan luomia, myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvat.

Räsänen kertoi saaneensa paljon yhteydenottoja.

– Minulle tulleet yhteydenotot ovat olleet melko kannustavia. Viesteissä on noussut hyvin vahvasti sananvapauden näkökulma ja ajatus, että ollaanko näin pitkällä cancel-kulttuurissa, eli tässä poissulkevassa kulttuurissa, että ei enää viihdeohjelmassakaan saa esiintyä henkilö, joka on jossain toisessa yhteydessä ollut eri mieltä tämän lgbt- tai setalaisen ajattelun kanssa.

Hän muistutti, että hänen kanssaan samankaltaisen ajattelun jakavia kristittyjä on Suomessa paljon.

– Jos aletaan sulkemaan (tällä tavoin ajattelevia kristittyjä) julkisesta tilasta ja keskustelusta ulos silloinkin kun ole asiasta ollenkaan puhe vaan pidetään yhdessä hauskaa. Onhan se ihan ennekuulumatonta. Tallaiseen täytyy ehdottomasti reagoida ja ehdottoman voimakkaasti puolustautua. Toivon, ettei mikään tuotantoyhtiö lähde tällaiseen, Räsänen vetosi.

Iltalehden (6.9.) haastatteleman ohjelman vastaan tuottajan Sari Valtasen mukaan kaikki esiintyjät Masked Singer Suomi -ohjelmaan on kiinnitetty ja tuotanto käynnistetty vuodenvaihteessa.

– Masked Singer Suomi -formaattiin kuuluu kaikenlaiset tunnetut julkisuuden henkilöt elämän eri aloilta –  yllättävät heittäytymiset. Kyseessä on koko perheen viihdeohjelma, jossa ei haluta syrjiä ketään, Valtanen viestitti.

Masked Singer Suomi on katsottavissa mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla lauantaisin kello 20.

Ylös