KD:n puoluekokoukselta tuki nuorten maksuttomalle ehkäisylle

16.9.2021 klo 09:07 Politiikka Merja Eräpolku

KD:n puoluekokous hyväksyi laajan keskustelun ja äänestyksen jälkeen aloitteen maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille nuorille. Tärkeimpänä perusteluna aloitteen hyväksymiselle oli tavoite aborttien määrän vähentämisestä.

KD Nuoret esitti puoluekokousaloitteessaan, että ilmaista ehkäisyä tarjotaan nuorille kotipaikasta riippumatta. Tällä hetkellä maksutonta, pitkäkestoista ehkäisyä tarjotaan nuorille noin neljänneksessä kunnista. Vaihtelevat periaatteet ja ikärajat asettavat suomalaisnuoret kotipaikasta riippuen eriarvoiseen asemaan.

Nuorisojärjestö muistutti, että kristillisdemokraattiseen ihmisarvon periaatteeseen kuuluu tavoite vähentää tarpeettomia abortteja.
– Norjassa, jossa nuorten maksuton ehkäisy on ollut kansallisessa käytössä jo useita vuosia, raskaudenkeskeytysten määrä on ajautunut jyrkkään laskuun sen jälkeen, kun ehkäisyä alettiin tarjota kansallisella tasolla, KD Nuoret perustelivat aloitteessaan.

KD Nuorten varapuheenjohtaja Ami Rinta-Valkama kertoi, että maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen on myös Suomessa todettu vähentävän raskaudenkeskeytysten määrää nimenomaan nuorten kohdalla.
– Mikä olisi tärkeämpää kuin elämän suojeleminen, hän haastoi.
– Se kuinka hyvää huolta nuorista pidetään ei pitäisi olla asuinpaikasta kiinni. Maksuttoman, pitkäkestoisen ehkäisyn tarjoaminen ei vähentänyt syntyneiden lasten määrää kyseisissä äitien ikäluokissa.

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling esitti aloitteen hylkäämistä. Hän piti tavoitetta aborttien vähentämisestä sinänsä hyvänä, mutta totesi että yhteiskunnan tarjoama ilmainen ehkäisy naimattomille ihmisille on signaali, jolla yhteiskunta rohkaisee nuoria esiaviollisiin suhteisiin.

Tällä annetaan aivan väärä signaali varsinkin alaikäisille.

Muun muassa Harri Latvala Jyväskylästä kannatti hylkyesitystä.
–Tällä annetaan aivan väärä signaali varsinkin alaikäisille.

Myös vihtiläinen Kaarlo Koimäki vastusti myös aloitetta todeten, että siitä on enemmän haittaa, koska se lisää nuorten painetta varhaisiin seksisuhteisiin.

– Löytyy paljon dataa siitä, että ilmainen ehkäisy on tehokkaimpia keinoja vähentää aborttien määrää, totesi psykiatri Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen Kouvolasta. Hän kertoi terveydenhuollon ammattilaisena kannattavansa aloitetta muun muassa siksi, että abortin tekeminen aiheuttaa paljon henkistä taakkaa.

Turkulainen Niko Kivimäki Wilders muistutti, että kun nuori hakee ehkäisyä, ei esimerkiksi e-pillereitä voi saada ilman terveydenhuollon ammattilaisen suositusta, ja nuori löytää samalla tiensä ehkäisyneuvontaan.

Helsinkiläinen opettaja Markus Hekkala totesi, että nuoret ja nuoret aikuiset ovat fiksuja:
– Jos olemme heille jotain opettaneet, eivät ne arvot tämän myötä murene.

Mirja-Riitta Sjöholm Varsinais-Suomen naispiiristä kertoi pitävänsä hyvänä puoluehallituksen esittämää muutosta, että alaikäraja poistetaan.
– Karu tosiasia on, että myös alle 16-vuotiaat tarvitsevat ehkäisyä.

Hammaslääkäri Atro Anttila Vimpelistä kertoi vastustavansa aloitetta muistuttaen, että on paljon suomalaisia, joilla on sairautensa vuoksi lääkärin määräämä lääke, mutta he eivät saa siihen Kela-korvausta.
– Mielestäni tässä aloitteessa on ristiriita. Aloitteella pyritään siihen, että osa saisi lääkevalmisteita ilmaiseksi sellaiseen asiaan, joka ei ole sairaus.

Liisa Hirvonen Savonlinnasta puolestaan muistutti, että hormonaalisella ehkäisyllä on usein myös ikävät sivuvaikutuksensa ja totesi, ettei voi kannattaa aloitetta.

Helsingin KD-piirin puheenjohtaja Tuulikki Tepora totesi, että ehkäisyvälineiden antaminen alaikäisille voi johtaa seksuaaliseen käyttäytymiseen, joka jo sellaisenaan on haitallista nuoren kehittymiselle, kypsymiselle ja vastuun kantamiselle.

Tämä aloite ei ole mikään ehkäisyvälineautomaatti.

Vantaalainen lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela muistutti, että kyse ei ole vain hormonaaliseen ehkäisyn vaan myös kondomien jakamisesta.
– Mutta jakamisen yhteydessä toki aina pitää olla neuvontaa ja ohjausta vastuullisuudesta.
– Nuoriso harrastaa seksiä, se on ihan faktinen asia. En usko, että maksuton ehkäisy villitsee nuoria. Päinvastoin, Tuomela totesi.

– Tämä aloite ei ole mikään ehkäisyvälineautomaatti, vaan käydään keskustelu ammattilaisen kanssa ehkäisyneuvolassa. Se on oiva tilanne keskustella monista asioista nuoren kanssa, myös siitä, että tilanteessa ei olisi mitään painostusta, muistutti aloitetta tukeva tamperelainen lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus.

Ehkäisyaloitteesta käytyyn äänestykseen osallistui 291 puoluekokousedustajaa, joista 65% tuki aloitteen hyväksymistä ja 30% vastusti sitä. Kuvakaappaus puoluekokouksen äänestystuloksesta.

Nuorisojärjestön aloite hyväksyttiin puoluehallituksen muokkaamassa muodossa kahden kolmasosan enemmistöllä monipuolisen keskustelun jälkeen. Puoluehallitus esitti aloitteen hyväksymistä siten, että maksutonta ehkäisyä tarjotaan 25-vuotiaaksi asti julkisen terveydenhuollon piirissä kaikkialla Suomessa.

Aihe maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta nuorille oli laajalti esillä ennen kuntavaaleja. Monissa kuntavaalikoneissa kysyttiin ehdokkaiden kantaa asiaan. Enemmistö KD:n kuntavaaliehdokkaista suhtautui tuolloin ehdotukseen kriittisesti.

Väestöliitto, THL ja STM ovat suositelleet kunnille maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille jo pitkän aikaa.

Ylös