Yli puolet EU-maista boikotoi Durbanin julistuksen 20-vuotisjuhlaa, mutta Suomi ei – Miksi näin? kysyvät KD:n Sari Essayah ja Peter Östman

24.9.2021 klo 12:45 Eduskunta Samuli Rissanen

Yhteensä 34 maata boikotoi tällä viikolla järjestettyä Durbanin julistuksen ja toimintaohjelman 20-vuotisjuhlatilaisuutta, sillä vuoden 2001 konferenssia leimasivat antisemitistiset ja Israel-vastaiset kannanotot.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah jättää tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miksi Suomi päätti osallistua Durbanin julistuksen ja toimintaohjelman 20-vuotisjuhlatilaisuuteen.

– Rasisminvastainen konferenssi ei ole vähentänyt rasismia, vaan päinvastoin

Kysymyksen on allekirjoittanut myös eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman sekä kansanedustaja Sari Tanus.

Yhteensä 37 maata boikotoi tällä viikolla järjestettyä tilaisuutta, sillä vuoden 2001 konferenssia leimasivat antisemitistiset ja Israel-vastaiset kannanotot. Vastaavia kannanottoja on esiintynyt myös sen jälkeen.

– Rasisminvastainen konferenssi ei ole vähentänyt rasismia, vaan päinvastoin, Essayah toteaa.

EU-maista yli puolet jättäytyivät kokouksesta pois.

34 maan joukossa on 17 EU-maata: Itävalta, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tšekki, Viro, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Italia, Liettua, Alankomaat, Puola, Romania, Slovakia ja Slovenia.

Myös Ruotsi, Tanska ja Latvia yhtyivät boikottiin.

– On merkille pantavaa, että Suomi päätti osallistua tilaisuuteen ja jättää osoittamatta tukensa antisemitismin vastaiselle toiminnalle.

Essayah ja Östman kysyvätkin hallitukselta, miksi Suomi päätti osallistua Durbanin julistuksen ja toimintaohjelman 20-vuotisjuhlatilaisuuteen.

Ylös