”Tällä kertaa toivon vastausta” – Peter Östman kysyi jälleen Durbanista ja Suomen kyseenalaisesta kehitysyhteistyöstä

29.9.2021 klo 11:00 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Peter Östman kysyi ulkoministeri Pekka Haavistolta, miksi Suomi osallistui Durbanin prosessina tunnettuun kokoukseen, vaikka valtaosa EU-maista, mukaan lukien Ruotsi ja Tanska boikotoivat sitä.

Östman muistutti niin ikään, että yhteistyö terroristijärjestöjen edustajien kanssa ei edistä rauhaa ja ihmisoikeuksia.

Yhteensä 37 maata boikotoi viime viikolla järjestettyä Durbanin julistuksen ja toimintaohjelman 20-vuotisjuhlatilaisuutta, sillä vuoden 2001 konferenssia leimasivat antisemitistiset ja Israel-vastaiset kannanotot.

Tästä syystä yli puolet EU-maista, mukaan lukien Ruotsi ja Tanska jättäytyivät kokouksesta pois.

Östman kysyi eduskunnan suuressa salissa, miksi Suomi päätti osallistua Durbanin julistuksen ja juhlatilaisuuteen.

– Toivon tällä kertaa vastausta: miten tämä yhteistyö edistää rauhaa ja ihmisoikeuksia

Östman muistutti myös, että elokuun puolessavälissä ICHR (The Independent Commission for Human Rights) piti konferenssin Gazassa, johon osallistui kolme terroristijärjestöjen edustajaa, muun muassa Hamasin ja Islamic Jihadin johtohahmoja.

Suomen edustusto Ramallahissa kertoi samalla viikolla aloittaneensa yhteistyön ICHR:n kanssa ja rahoittavansa yli 550 000 eurolla organisaatiota.

– Toivon tällä kertaa vastausta: miten tämä yhteistyö edistää rauhaa ja ihmisoikeuksia, Östman kysyi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi, että Suomi osallistui Durbanin 20-vuotisjuhlaan virkamiestasolla, ei ministeritasolla.

– Pidämme Durbanin prosessin rasisminvastaista teemaa ja työtä tärkeänä. Se, että foorumia on käytetty muihin tarkoituksiin, kuten antisemitismiin, sen tietenkin tuomitsemme, Haavisto vastasi.

Ylös