Sari Essayah kannustaa kuntapäättäjiä KD:n aluevaaliehdokkaiksi: ”Hyvinvointialueille tarvitaan kokeneet päättäjät

24.10.2021 klo 17:17 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah alleviivaa tulevien sote-päättäjien tehtävän vastuullisuutta ja sen vaatimaa kokemusta. – On tärkeää, että aluevaltuutetuilla on aiempaa kokemusta julkishallinnosta ja luottamustehtävistä, Essayah muistuttaa.

– Julkisuudessa on kritisoitu kuntapäättäjien ja kansanedustajien asettumista ehdolle aluevaaleissa ja pyrkimistä toimimaan useammalla hallinnon tasolla. Mielestäni vielä oudompaa on, jos nämä päättäjät revittäisiin jostain tyhjiöstä ilman aikaisempaa kokemusta julkishallinnosta ja luottamustehtävissä toimimisesta, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pohtii.

Essayah kannusti Hämeen Kristillisdemokraattien piirikokoukselle puhuessaan juuri sekä kokeneita kuntapäättäjiä että kesällä valtuustoihin valittuja lähtemään ehdolle aluevaaleihin.

– Kaikille keväällä valituille kuntapäättäjille on mielestäni hyvin luontevaa pyrkiä vaikuttamaan paitsi oman kunnan, niin myös koko alueen sote-ratkaisuihin ja lähipalveluiden säilymiseen ja laatuun, perusteli etäyhteyksin KD:n Hämeen piirin syyskokouksessa puhunut Essayah.

– Sote- uudistuksen myötä yli puolet kuntien vastuista ja verotuotoista siirtyy uusille hyvinvointialueille; tämä on yli 20 miljardia euroa vuodessa vuoden 2022 tasolla.

– Niiden, jotka kritisoivat päättäjien toimimista usealla tasolla, olisi syytä muistaa, että nämä vaalit on tuotu kesken kauden. Seuraavissa vaaleissa vuonna 2025 ehdokas voi yhtä aikaa toteutettavissa kunta- ja aluevaaleissa päättää, onko ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa.

Niiden, jotka kritisoivat päättäjien toimimista usealla tasolla, olisi syytä muistaa, että nämä vaalit on tuotu kesken kauden. Seuraavissa vaaleissa vuonna 2025 ehdokas voi yhtä aikaa toteutettavissa kunta- ja aluevaaleissa päättää, onko ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa.

– Kuitenkin juuri nyt on aika lähteä vaikuttamaan, sillä ensimmäisellä kierroksella aluevaltuustot tekevät strategiset ratkaisut, luovat lautakuntarakenteen ja kirjoittavat hallintosääntönsä. Myöhemmin päätökset ja valinnat ovat hienosäätöä.

Essayah korosti, että Kristillisdemokraattien tavoitteena on terveempi Suomi.

– Sitä kohti pyrimme panostamalla ennaltaehkäisyyn ja terveyden ylläpitoon, nopeaan palveluihin pääsyyn, henkilöstön hyvinvointiin ja tiedolla johtamiseen. Haluamme myös huolehtia alueellisesta demokratiasta ja pienten kuntien äänen kuulumisesta, Essayah luetteli.

Ylös