– Pelottaa, että hallitus on valmis EU-pöydissä avaamaan suomalaisen sosiaalipolitiikan yhteisvastuun piiriin, Sari Essayah vaati hallituksen kantaa EU:n sosiaalirahastoon

28.10.2021 klo 18:29 Eduskunta Samuli Rissanen

– Sosiaalirahastoon ilmastopaketin yhteydessä sisältyy hyvin suuri periaatteellinen kysymys, eli se, että sillä avattaisiin EU:n toimivaltaa sosiaalipolitiikkaan, Sari Essayah muistuttaa.

Essayah kritisoi eduskunnan torstaisella kyselytunnilla sitä, että hallitus on ollut valmis rikkomaan EU:n perussopimuksia.

– Te olette hyväksyneet sen, että otetaan yhteistä velkaa. Te olette hyväksyneet sen, että avataan myöskin verotusoikeus EU:lle

– Te olette hyväksyneet sen, että otetaan yhteistä velkaa. Te olette hyväksyneet sen, että avataan myöskin verotusoikeus EU:lle, hän muistutti.

Essayahia pelottaa sekin, että hallitus on valmis EU-pöydissä avaamaan suomalaisen sosiaalipolitiikan yhteisvastuun piiriin.

– Sanokaa nyt, hyvä hallitus, ihan selkeästi, että onko teidän kantanne se, että ei missään tapauksessa tätä sosiaalirahastoa, vai onko se niin kuin täällä ministeri Mikkonen sanoi, että katsotaan kokonaisuutta. Kumpi on nyt teidän kantanne, Essayah kysyi

Pääministeri Sanna Marinin mukaan Suomi ei kannata tällaista sosiaalista ilmastorahastoa.

– Me emme kannata sitä. Me näemme, että tämä on kansallista kompetenssia. Ja me emme myöskään näe tarvetta tämänkaltaiselle välineelle, koska katsomme, että näitä kysymyksiä pitää hoitaa kansallisella päätöksenteolla, aivan kuten Suomessa esimerkiksi on toimittu.

– Me tarvitsemme oikeudenmukaista siirtymää, mutta siihen kansallisia välineitä, ja tämä on meidän linjamme, jota me tietenkin edesautamme ja edistämme Euroopassa. Emmekä me ole tässä yksin. Kyllä on muitakin maita, jotka ajattelevat samalla tavalla, Marin vastasi.

Ylös