”Hyvinvointi-Suomen rakentaneet ansaitsevat parempaa” – Uudenmaan KD vaatii parannusta vanhustenhoitoon

17.11.2021 klo 09:32 Politiikka Kristiina Kunnas

Vanhustenhoito on Uudellamaalla saatava sellaiselle tasolle, ettei ikääntymistä tarvitse pelätä. Uudenmaan Kristillisdemokraatit muistuttaa, että jokainen ikäihminen ansaitsee arvokkaan vanhuuden ja turvallisen arjen.

Pula kotihoidon työntekijöistä. Pula henkilökunnasta hoivakodeissa. Pula hoivakotipaikoista, ja jono kasvaa koko ajan. Pula vanhusten sairaalapaikoista. Pula sairaanhoitajista. Pula geriatreista. Pula muistihoitajista. Omaishoitajat ovat katkeamispisteessä. Työssä käyvät omaiset eivät pysty pitämään vuosilomiaan ja niin edelleen.

Näin kuvailee KD Uudenmaan piiri hoiva-alan nykytilannetta.

– Tämän päivän vanhukset ovat jo kokeneet sodanjälkeisen pulan. Ei kiitos, ei enää niukkuutta viimeisinä elinvuosina.

Jokainen ikäihminen ansaitsee arvokkaan vanhuuden ja turvallisen arjen.

– Turvallista arkea ovat tutut kotihoidon työntekijät. Nyt he vaihtuvat alati. Työntekijöiden kiire vaikuttaa jaksamiseen ja pysyvyyteen. Arvokasta hoitotyötä tekevinä myös he ansaitsevat  parempaa, KD Uusimaa muistuttaa.

Koti on usein mieluisin ja paras paikka, kun toimintakyky sen mahdollistaa ja tarvittavat palvelut ja tuki tuodaan kotiin. Mutta laitoshoitoa tarvitsevia ei saa pitää kotihoidossa, pahimmillaan se on heitteillejättöä.

– Vanhustenhoito on Uudellamaalla saatava sellaiselle tasolle, ettei ikääntymistä tarvitse pelätä, Uudenmaan KD vaatii.

Kristillisdemokraatit haluavat, että vanhusten hoivakodeissa otetaan käyttöön neljän takuun malli: ulkoilutakuu, ruokailutakuu, hygieniatakuu ja yhteisötakuu.

Kristillisdemokraatit haluavat, että vanhusten hoivakodeissa otetaan käyttöön neljän takuun malli: ulkoilutakuu, ruokailutakuu, hygieniatakuu ja yhteisötakuu.

Ulkoilutakuu merkitsee, että vanhus pääsee ulkoilemaan vähintään kaksi kertaa viikossa. Ruokailutakuu mahdollistaa sen, että voi syödä rauhassa ja saa tarvittaessa apua syömiseen. Jokaiselle on taattava mahdollisuus puhtauteen, eikä hygieniatuotteista saa säästää. Yhteisötakuun avulla torjutaan aktiivisesti yksinäisyyttä. Työntekijöitä täytyy olla riittävästi, jotta nämä neljä ihmisarvoisen elämän mahdollistavaa takuuta pystytään toteuttamaan.

– Uudellamaalla vanhustenhoidon tilanne on jo kärjistynyt. Jos osaavan henkilökunnan riittävyyttä ja hoivapaikkojen määrää ei saada ratkaistua pikaisesti, ajaudumme kriisiin, joka aiheuttaa paljon huolta ja kärsimystä.

Kristillisdemokraatit vaativat, että vanhustenhoidon epäkohdat korjataan viipymättä, kun uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

 

Ylös