”Haluan nähdä, miten sote toteutuu käytännössä” – Marja-Leena Kemppainen tavoittelee yhdenvertaisia sote-palveluja koko Pohjois-Pohjanmaalle

28.12.2021 klo 10:56 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Oulun kaupunginvaltuutettuna vuodesta 1989 vaikuttanut kunnallisneuvos ja terveydenhoitaja Marja-Leena Kemppainen haluaa olla mukana, kun sote-uudistusta käytännössä toteutetaan.

Pitkänlinjan kuntavaikuttaja ja entinen kansanedustaja Marja-Leena Kemppainen on ollut mukana edellisten, eri syistä kaatuneiden, sote- ja maakunta -uudistusten valmisteluissa ja poliittisessa ohjausryhmässä.

Tälläkin hetkellä hän on suppean poliittisen ohjausryhmän jäsen.

– Elin tiiviisti mukana valmistelussa. Lähdin aluevaaliehdokkaaksi, koska haluan nähdä miten suunnitelmat toteutuvat käytännössä. Taisin jopa itse ilmoittautua, hän kertoo motivaatiostaan KD-Lehdelle.

Kemppaiselle on kristallisoitunut myös sosiaali- ja terveysalan ja sote-uudistuksesta tärkein tavoite: Asiakas saa palvelun ”yhden luukun”- periaatteella.

Korona-aikana kriisiytyneiden lasten- ja nuorten mielenterveyspalveluihin on hänen mukaansa saatava joustavat tutkimus-ja hoitoprosessit. Tärkeitä kehittämiskohteita ovat niin ikään ikä-ihmisten palvelut ja erityisesti muistisairaiden palvelut, joiden tarve on kasvussa.

Kemppainen toivoo sote-alueille myös asiakaslähtöisiä vammaisten palveluja. Omaishoitajien asemaa pitäisi kiireesti kohentaa.

– Kolmas sektori ja yrittäjät tulee edelleen pitää tiiviisti mukana palvelujen tuottamisessa. Monien järjestöjen palvelutuotanto ja asiantuntijuus on ainutlaatuista ja sellaista, mitä julkinen ei pysty tarjoamaan.

Työhyvinvointi ja johtaminen ovat laadukkaiden palvelujen kivijalka.

Henkilöstöjärjestöjen edustajat Kemppainen pitäisi mukana uuden toimintamallin suunnittelussa ja tulevan hyvinvointialueen arjessa.

Terveydenhuollon kriisin keskellä hän painottaa palkkauksen, työhyvinvoinnin ja hyvän johtamisen merkitystä: Kun nämä asiat ovat kunnossa, niin henkilökunta tuottaa laadukkaita palveluja.

– Ensimmäinen teko on palkkojen nostaminen, toiseksi työolosuhteet kuntoon ja kolmanneksi hyvää johtamista, hän priorisoi.

Lisä- ja täydennyskoulutusta hoitajille jotka ovat pidempään olleet pois työelämästä.

Hyvinvointialueella päättäjä ei ole enää ainostaan oman kuntansa asialla. Tämä merkitsee Kemppaisen mukaan sitä, että tehtävään on asennoiduttava sen mukaisesti.

– Jokainen valtuutettu ja viranhaltija tekee töitä koko hyvinvointialueelle, ei enää vain omalle kunnalle, hän sanoo.

Silti Kemppainen pitää lähtökohtana sitä, että jokaiseen kuntaan jää vähintään sosiaali- terveyspiste tai sote-keskus.

Hänen mukaansa on tavoiteltava yhdenvertaisia, asiakaslähtöisiä ja joustavia palveluita vauvasta vaariin koko hyvinvointialueella.

Kristillisdemokraattien Enemmän hyvinvointia, vähemmän hallintoa on erinomainen nimi vaaliohjelmalle.

– Ohjelma on hyvä ja se kannattaa lukea ja sitä mainostaa. Lähes kokonaan täyttä asiaa, Kemppainen kehuu.

Marja-Leena Kemppainen

– 65-vuotias

– Kunnallisneuvos, terveydenhoitaja AMK, erikoissairaanhoitaja ja työnohjaaja STOry

– Naimisissa, kaksi lasta puolisoineen ja viisi lastenlasta, jotka kutsuvat Kemppaista pohjoispohjalaisittain ”ämmiksi”.

– Oulun kaupunginvaltuutettu vuodesta 1989, Tarkastuslautakunnan jäsen, Maakuntavaltuuston jäsen ja tarkastuslautakunnan varajäsen.

– Lastensuojelujärjestö Auta Lasta ry:n puheenjohtaja ja Oulun Seudun Muistiyhdistyksen puheenjohtaja.

– Harrastaa lukemista, mökkeilyä, ulkoilua sekä pilatesta ja asahia

Ylös