– Lisää ulkoäänestyspaikkoja ja selkeämmät ohjeet vaalipäivälle, Sari Essayah vaatii

11.1.2022 klo 12:04 Politiikka Samuli Rissanen

– Ennakkoäänestyspaikkoja lisää ulos, vaalipäivän ohjeistukset selkeiksi, jotta jokainen pääsee äänestämään, Sari Essayah vaatii.

Aluevaaleja käydään erittäin hankalassa koronatilanteessa ja huolena on, etteivät suomalaiset pääse äänestämään kiihtyneen koronaepidemian vuoksi. Äänestysprosentti uhkaa jäädä alhaiseksi, mikä on huolestuttavaa demokratian kannalta.

Paheneva koronatilanne on ollut jo viikkoja hallituksen tiedossa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että paheneva koronatilanne on ollut jo viikkoja hallituksen tiedossa.

– Näyttää siltä, että taas hidastellaan ja toiminta äänestysmahdollisuuksien turvaamiseksi kaikille äänioikeutetuille ontuu. Hallituksen olisi pitäisi jo aikaa sitten varmistaa, että jokaisella äänioikeutetulla suomalaisella on mahdollisuus päästä äänestämään ja käyttää kansalaisoikeuttaan ennakkoon tai vaalipäivänä, hän sanoo.

Essayah peräänkuuluttaakin vaaliviranomaisilta nopeasti lisää toimia, jotta Drive-in -tyyppisiä ulkoäänestysmahdollisuuksia löytyisi ennakkoäänestyksen aikaan joka kunnasta. Tällä hetkellä paikkoja on harvassa.

Virusmuunnos omikronin nopea leviäminen ja flunssakausi on aiheuttanut sen, että moni suomalainen tietää olevansa altistunut koronalle tai on lievästi flunssaoireinen, eikä tiedä miten voisi äänestää turvallisin mielin. Joka kunnasta olisi Essayahin mielestä löydyttävä mahdollisuus äänestää ennakkoon myös ulkona, esimerkiksi ennakkoäänestyspaikan ulkopuolella.

– Tämän ei pitäisi olla ylivoimaista talvikeleistä huolimatta, Essayah sanoo.

Hän ihmettelee, miksi hallitus ei ole tällaista edellyttänyt kunnilta.

Vaaliviranomaisten ohjeissa on aiemmin kerrottu, että vaalipäivänä ulkoäänestysmahdollisuus annetaan vain lääkärin määräämän karanteenin vuoksi. Monien sairastuneiden on kuitenkin vaikea päästä lääkäriin tai edes koronatestiin, ja siksi lieväoireisia on neuvottu sairastamaan omin neuvoin kotona ilman lääkärikäyntiä.

– Äänestysohjeet eivät voi olla ristiriidassa tämän tilanteen kanssa. Jokaisen hengitystieoireista kärsivän on voitava vaalipäivänä saada äänestää ulkona, ja tästä on saatava pikaisesti selkeä, yhdenmukainen ja kattava tieto niin vaalilautakunnille kuin äänestäjillekin.

 

Ylös