Oikeusministeriö päivitti ohjeistusta: Myös altistuneet ja flunssaiset voivat vaalipäivänä äänestää ulkona

11.1.2022 klo 15:44 Kotimaa Merja Eräpolku

Oikeusministeriö on tänään päivittänyt äänestäjille annettua ohjeistusta varsinaisen äänestyspäivän osalta. Myös omaehtoisessa karanteenissa olevia ja kaikkia hengitystieoireista kärsiviä neuvotaan vaalipäivänä äänestämään erityisjärjestelyin. Aiemmin vaalipäivän ulkoäänestysmahdollisuus koski ohjeen mukaan vain lääkärin määräämässä karanteenissa olevia.

– Äänestäjän ohjesivua päivitettiin tänään omaehtoisen karanteenin osalta, kertoo erityisasiantuntija Laura Nurminen Oikeusministeriöstä.

Aiemmin Oikeusministeriö tiedotti, että ”jos äänestäjä on vaalipäivänä lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, hän voi äänestää äänestyspaikan pihalla soittamalla vaaliviranomaiselle”.

Nyt myös muiden oireisten ja vapaaehtoisesti karanteenissa olevien on neuvottu äänestämään poikkeusjärjestelyin.

Kansalaisille annettujen ohjeiden mukaan lievistä koronaoireista kärsiviä on neuvottu sairastamaan omin neuvoin kotona ilman virallista testausta tai lääkärikäyntiä. Useilla paikkakunnilla niihin pääsy on ruuhkien vuoksi suorastaan mahdotonta.

Tämän vuoksi monet ovatkin ihmetelleet, miten toteutuu niiden äänioikeus, jotka ovat altistuneet tai sairastuneet ja sen vuoksi omaehtoisessa karanteenissa. Oikeusministerin päivitetty ohjeistus ulkoäänestyksestä vaalipäivänä on vastaus tähän ongelmaan.

Sen sijaan ennakkoäänestyksessä ei ole vastaavaa vaihtoehtoa, ja äänestäjää neuvotaan odottamaan toipumista. Tosin jollain paikkakunnilla on ns. Drive in -ulkoäänestyspaikkoja.

– Jos sinulla on hengitystieoireita, odota oireiden paranemista ennen kuin äänestät ennakkoon. Jos olet lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, älä tule ennakkoäänestyshuoneistoon, vaan odota karanteenin tai eristyksen päättymistä ennen kuin äänestät, Oikeusministeriö ohjeistaa.

Vaalit.fi-verkkosivuille on julkaistu lista ulkoäänestyspaikoista aluevaalien ennakkoäänestyksessä. Aluevaalien ennakkoäänestysaikana kaikki ulkoäänestyspaikat palvelevat kaikkien hyvinvointialueiden äänioikeutettuja. Yhteensä 29 kuntaa on ilmoittanut ulkoäänestyspaikkoja ennakkoäänestyksessä.

– Jos sinulla on vaalipäivänä hengitystieoireita tai olet omaehtoisessa tai lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, äänestä äänestyspaikan ohjeiden mukaan. Näissä tapauksissa äänestyksen tulee tapahtua ilman kontaktia muihin ihmisiin ja käyttämällä maskia koko ajan, Oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolla kerrotaan päivitetyn ohjeistuksen mukaan. Vaaliviranomaisen puhelinnumeron kerrotaan löytyvän julisteesta äänestyspaikan pihalla.

Aluevaaleissa voi äänestää joko ennakkoäänestysaikana 12.–18.1. tai varsinaisena vaalipäivänä 23.1. Ennakkoäänestysaikana voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain siinä paikassa, joka lukee äänioikeutetulle lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa.

Noudata näitä ohjeita äänestyspaikalla:

  • Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin.
  • Huolehdi käsien puhtaudesta. Käytä käsihuuhdetta.
  • Käytä äänestyspaikalla kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos se on mahdollista.
  • Jos haluat, voit tuoda mukana oman kynän.
  • Jos sinulla on hengitystieoireita, odota niiden paranemista ennen kuin äänestät ennakkoon.
Ylös