Sari Savelalta suljettiin yllättäen Facebook-sivu ja Instagram-tili – ”Täysin mielivaltaista – olen neuvoton”

14.1.2022 klo 17:40 Henkilöt Kristiina Kunnas

– En osannut odottaa sitä, kuinka tärkeät sosiaalisen median kanavat ovatkaan, sanoo isoon ongelmaan eilen törmännyt espoolainen KD-aluevaaliehdokas, valokuvaaja-päätoimittaja Sari Savela.

– On aivan kädetön ja epätoivoinen olo. Koen olevani totaalisen yksin, enkä löydä mitään keinoa jolla pääsisin ilmoittamaan, että poisto on täysin väärä.

Näin kuvailee yrittäjä, valokuvaaja-päätoimittaja ja Länsi-Uudenmaan aluevaaliehdokas Sari Savela tunnelmiaan. On kulunut vuorokausi siitä, kun hän yritti kirjautua Facebookiin torstaina.

– Näyttää siltä, että Facebook on poistanut henkilökohtaisen FB-tilini täysin yllättäen ja mielivaltaisesti. Samalla sulkeutui Instagram-tili.

– Henkilökohtaiseen tiliini on kytkettynä yhteensä ainakin kuusi muuta sivua, kuten oma poliitikkoprofiilini sekä Seurakuntalainen, toteaa verkkolehti-Seurakuntalaisen päätoimittaja.

Savela kertoo, ettei pääse hallinnoimaan tiliään.

– Yritin löytää eilen eri keinoin, miten pääsisin ilmoittamaan, että poisto on väärä. Mitään keinoa ei ole.

– Yksi sivu löytyi, jonka lomakkeella saattoi ilmoittaa – mutta se ei onnistunut, jos ei ole kirjautunut Facebookiin. Minähän en voinut kirjautua, kun sivuni oli poistettu.

– On voimaton olo tämän FB-jättiläisen edessä, Savela toteaa.

Hän pohtii, voisiko poisto liittyä vaaleihin. Vai onko kyse sabotaasista?

– Onko joku tunkeutunut tililleni ja julkaissut siellä jotain sopimatonta? Nythän näyttää siltä, että sulkemisen perusteena on vaarallinen tai yhteisöön sopimaton sisältö.

Onko joku tunkeutunut tililleni ja julkaissut siellä jotain sopimatonta? Nythän näyttää siltä, että sulkemisen perusteena on vaarallinen tai yhteisöön sopimaton sisältö.

Savela tunnetaan maltillisena ja ennemmin hillittynä kuin räväkkänä henkilönä ja poliitikkona.

– En pääse näkemään, mistä minua syytetään, ja siten todentamaan, mitä oikeasti on sivuillani tapahtunut. En siis tiedä, onko sinne ilmestynyt jotain sopimatonta.

– Olen Facebookin käyttäjänä maltillinen. En ole erityisen provokatiivinen, ja kuitenkin tiedän, miten vihamielistä ja kärkästä materiaalia Facebookissakin toistuvasti on.

Savela on luonnollisesti käyttänyt some-tilejään myös vaaleista viestimiseen. Mutta kanavana ne ovat olleet käytössä paljossa muussakin: toimittajan ja valokuvaajan työssä sekä Seurakuntalaisen tiedottamisessa.

– Kaikki se, mitä olen vuosien saatossa saanut kerättyä sosiaaliseen mediaan, ja kaikki seuraajat Instagramissa – olenko nyt menettänyt ne? Savela suree.

– En olisi uskonut myöskään sitä, miten paljon tämä vaikuttaa tunteisiin. Tällainen asia vetäisee maton alta!

– Tosi yksin kokee olevansa. On jopa pelottavaa, miten pieni ihminen murskautuu tällaisen valtavan järjestelmän alle, Savela kuvaa.

– On puhuttelevaa, millainen valta on annettu tällaiselle teknologia-alan yritykselle.

– Vasta kun menettää sivunsa alkaa ymmärtää, miten suurta valtaa Facebook käyttää – se on kasvoton jättiläinen, ketään ei löydy mistään, saati, että voisi jonkun ihmisen kanssa puhua.

Savela ei keksi muuta selitystä kuin käsittämättömän virhetulkinnan tai sitten sen, että joku on laittanut hänen sivulleen sisältöä, jonka FB on tulkinnut yhteisönormeja rikkovaksi. Tai kenties joku on ilmiantanut aiheettomasti hänen sivunsa, ja se olisi siksi otettu tarkistukseen.

Hän ei tiedä, miten etenisi asian selvittämisessä.

– Jospa löytäisin sellaisen some-asiantuntijan, joka tuntee FB:n maailmaa minua paremmin ja osaisi neuvoa, miten pääsisin eteenpäin.

– Totta kai toiveenani on, että tilini palautetaan minulle. Tuntuisi kohtuuttomalta menettää kaikki. Ne ovat minulle yhteydenpitoväline ja työväline sekä näkymisen ja mainonnan paikkoja. Lisäksi teen asiakkaille töitä, jotka myös ovat nyt uhattuina.

Sari Savela totisesti tarvitsee näinä päivinä aluevaalisloganiaan Sitkeyttä, sydäntä, selkärankaa.

– Juuri nyt tuntuu jättimäiseltä hommalta, jos kaikki pitäisi alkaa alusta.

Sari Savela, Länsi-Uudenmaan aluevaaliehdokas 737

• Länsi-Uudenmaan KD-aluevaaliehdokas numerolla 737 (esittely luettavissa täältä)
• Espoon KD-varakaupunginvaltuutettu, ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsen
• kauppatieteiden maisteri, yrittäjä
• naimisissa, kolmen aikuistuneen lapsen äiti
• KD:n Uudenmaan piirihallituksen jäsen, KD Espoon paikallisosaston varapuheenjohtaja
• Espoon seurakuntien talous- ja strategiatoimikunnan jäsen, Tapiolan seurakuntaneuvoston varajäsen
• sarisavela.fi

Tällaiset viestit Sari Savela sai pyrkiessään omalle Facebook-sivulleen ja yrittäessään selvittää, miksi sivu oli suljettu. (Näyttökuvat Sari Savelalle tulleista viesteistä)

 

Ylös