”On hyvin kyseenalaista rinnastaa vihapuhe terrorismiin” – Päivi Räsäsen mukaan vihapuheen lisääminen EU-rikosten luetteloon pitää torjua

8.2.2022 klo 15:23 Eduskunta Samuli Rissanen

Päivi Räsänen nosti valtiopäivien avajaiskeskustelussa esiin eduskunnan käsittelyssä parhaillaan olevan esityksen vihapuheen lisäämisestä EU-rikosten listalle.

Direktiivillä haluttaisiin kriminalisoida vihapuhe ja viharikokset EU:n tasolla.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on huolissaan EU-politiikan suunnasta: Suomi epäonnistui vaikuttamistyössään taksonomian suhteen, ja elpymisväline runnottiin läpi vakuuttaen paketin kertaluontoisuutta.

– EU haluaa ottaa lisää roolia jäsenmaiden sosiaalipolitiikassa, verotuksessa ja nyt myös rikosoikeudellisissa kysymyksissä, totesi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen pitämässään KD:n ryhmäpuheessa valtiopäivien avauskeskustelussa.

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan esitys vihapuheen lisäämisestä EU-rikosten listalle.

– Sen sijaan, että EU loisi pohjaa kattavalle sananvapaudelle, joka on demokratian perusta, se aikoo ryhtyä rajoittamaan sananvapautta kansallisen päätösvallan ylittävillä direktiiveillä. Esitys haastaa kansallisen suvereniteetin, eikä sellaiseen tule suostua, Räsänen korosti.

Kristillisdemokraatit vaativat, että rikoslainsäädännön on säilyttävä kansallisissa käsissä.

– Lisäksi on hyvin kyseenalaista rinnastaa vihapuhe – jolle mitään yhtenäistä määritelmää ei jäsenvaltioissa ole – vakaviin rajat ylittäviin rikoksiin kuten terrorismi. EU on irtautumassa omista periaatteistaan: vapaudesta ja kansan vallasta, liberaalista demokratiasta, jossa yhteiskuntaa rakennetaan vapauden ja kunnioituksen kautta, Räsänen totesi.

Hän muistutti myös, että on pyrittävä purkamaan yhteiskunnan polarisaatiota ja rakentamaan yhteyttä erilaisten kuplien välille.

– Yhtenäisyys ja keskinäinen kunnioitus on kansakunnalle kriisien keskellä arvokas voimavara.

 

 

Ylös