”Ylä-Savo on nyt sekaisin Niskasten menestyksestä” – Iivo Niskaselle kultamitalin ojentava Sari Essayah uskoo, että urheilu yhdistää suomalaisia korona-ajan eristäytymisen jälkeen

11.2.2022 klo 12:01 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on päässyt osallistumaan Pekingin kisoihin Kansainvälisen Olympiakomitean jäsenenä. Hän jakoi eilen mitalit naisten 10 kilometrin perinteisen kisan voittajille ja tänään Iivo Niskanen saa Essayahilta kultamitalin kaulaansa.

– Kertulle (Niskanen) eilen totesin, että huippusuoritus ja jotain siinä mainitsin Pohjois-Savosta ja Vieremästä, Lapinlahdella asuva Essayah kertoo naisten 10 kilometrin perinteisen mitalienjaosta.

Hän kertoo onnitelleensa kisan voittajaa, Therese Johaugia, ruotsiksi, mutta suomalaisnaiset saivat mitalit kaulaansa omalla äidinkielellään.

– Ylä-Savo on nyt sekaisin Niskasten menestyksestä

Myös Kertun veli Iivo Niskanen saa tänään Essayahilta kultamitalin kaulaansa.

– Ylä-Savo on nyt sekaisin Niskasten menestyksestä, Essayah iloitsee.

Jos korona-aika on ollut kollektiivinen painajaisnäytelmä, niin sen keskellä kisat tuovat ihmisille yhteisiä ilonaiheita. Myös itse kisoissa on Essayahin mukaan ollut hieno tunnelma, kun urheilijat ovat venyneet kauden parhaimpiin suorituksiinsa.

– Minusta yhteinen ilo on nyt tervetullutta. Tuntuu, että suomalaisetkin ovat olleet omissa kuplissaan ja on noussut monenlaisia muureja ihmisten välille. Urheilulla voi olla tässä tärkeä yhdistävä vaikutus, hän sanoo.

Iivo Niskanen otti kultaa ylivoimaisella tavalla perinteisen 15 kilometrin kilpailussa. (Kuva: Sari Essayah)

Essayah sanoo itsekin odottavansa miesten 15 kilometrin kilpailun palkintojen jakoa, jolloin ”siniristilippu nousee ja Maamme-laulu soi”. Itse hän pitää hienona eleenä Porilaisten marssin soittamista olympiakullan yhteydessä.

Huippu-urheilu ei ole kuitenkaan vain ykkös-, kakkos- ja kolmossijoja. Essayah nostaa esiin joukosta myös esimerkiksi Perttu Hyvärisen, joka hiihti tänään elämänsä hiihdon ja sijoittui 15 kilometrin perinteisen kisassa kuudenneksi.

Essayah iloitsee hiihtäjien menestyksestä siinäkin mielessä, että Pekingin olosuhteet, korkea ilmanala, rankat maastot ja latuprofiilit ja toisaalta nihkeä pakkaslumi koettelevat urheilijoiden suorituskykyä. Suomalaisille hiihtäjille olosuhteet ovat sopineet.

– Nämä olosuhteet erottelevat jyvät akanoista. Täällä ei menestytä pelkästään voitelukikkailuilla, vaan yksinkertaisesti kovakuntoisimmat pärjäävät, hän sanoo.

Ylös