– Aikooko hallitus puuttua vakavaan huumetilanteeseen vain annetaanko sen pahentua, Antero Laukkanen kysyy

17.2.2022 klo 18:41 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin julkisuutta saaneen Länsi-Uudenmaan erittäin vakavan ja pahentuneen huumetilanteen.

– Päihteet sekä niiden käytön vaikutukset näkyvät katukuvassa yhä arkipäiväisemmin sekä yhä nuorempien keskuudessa. Nuorimmat käyttäjät ovat jo kovien huumeiden tasolla ja alle 10-vuotiaita lapsia, Laukkanen kertasi.

Päihdemaailma ja siihen liittyvä rikollisuus johtavat nopeasti syrjäytymisen kierteeseen. Hallituksen uusi huumestrategia ei Laukkasen mielestä kuitenkaan tuo esiin uusia ratkaisuja tilanteeseen vaan keskittyy pitkälti edelleen haittoja vähentävään huumausainepolitiikkaan.

– Samaan aikaan hallituspuolueiden edustajat kannattavat kannabiksen laillistamista. Kysynkin asianomaiselta ministeriltä: miten hallitus aikoo puuttua tähän erittäin huolestuttavaan tilanteeseen, vai annetaanko tämän vain yhä pahentua, Laukkanen kysyi.

Nuorimmat käyttäjät ovat jo kovien huumeiden tasolla ja alle 10-vuotiaita lapsia

Sisäministeri Krista Mikkosen mukaan huumestrategia on STM:n puolella valmisteltu ja ministeri Lindénillä.

– Mutta omalta osaltani voin sanoa, että on tärkeää, että me ennaltaehkäisemme: se on tietysti kaiken a ja o.

– Silloin täytyy varmistaa se, että myös hoitoon pääsee tarvittaessa hyvin matalalla kynnyksellä ja helposti.

Mikkosen mukaan poliisilla täytyy olla myös riittävät valmiudet ja riittävät resurssit rikollisuuden selvittämiseen.

– Mutta ennen kaikkea meidän täytyy auttaa myös niitä, jotka ovat sitten jääneet huumeorjuuteen, ja sen takia esimerkiksi hyvin vakavassa huumekoukussa olevien tukea ja esimerkiksi näitä käyttöhuoneita tulisi mahdollistaa.

Laukkanen muistutti vastauspuheenvuorossaan, että päihderiippuvuuden arvioidaan maksavan yhteiskunnalle miljardeja vuodessa. Ennaltaehkäisevät toimet kyllä vaikuttavat, mutta päihdehoidon laatuun olisi panostettava.

Keskusteluihin nousee kuitenkin harvoin päihdehoitojärjestelmämme tuloksellisuuden arviointi.

– Tarvitsemme arviointia, avointa keskustelua päihdehoitojärjestelmästämme ja sen tilasta sekä sen toimien vaikuttavuudesta. Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta päihderiippuvuutta ja sen seurauksia voitaisiin Suomessa vähentää, Laukkanen penäsi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin tilanteessa pitää käyttää kaikkia niitä keinoja, joita  on: ennaltaehkäisy, perheiden auttaminen ja koulu, jonka piirissä kuitenkin kaikki lapset ja nuoret ovat

– Hoitojärjestelmää, joka tällä hetkellä on hyvin repaleinen ja monitoimijainen ja juuri senkaltainen osittain kuin mitä tässä kysyjä kysyi. En itse kaihda myöskään, kun on kriminaalisista asioista kysymys, sitten sanktioita ja kovaa puuttumista näihin.

– Tämä asia on ehdottomasti hallituksen painopisteenä, ja tulemme tekemään tässä yhdessä moninaisen kentän ja myös kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa kaiken voitavamme, Lindén kertoi.

Ylös