”Mitään solvaavaa ohjelmassa ei ole” – Päivi Räsänen suosittelee kuuntelemaan Ruben Stillerin radio-ohjelman, josta myös Yle on kuultavana Käräjäoikeudessa

17.2.2022 klo 08:25 Politiikka Samuli Rissanen

– Syyttäjä ei kohtele lausuntojeni julkaisijoita vaatimuksissaan yhdenvertaisella tavalla. Syrjitäänkö toista pienuuden vai kristillisen arvopohjan vuoksi, Helsingin Käräjäoikeudessa maanantaina 14.2. ollut Päivi Räsänen kysyy.

Tänään torstaina 17.2. Helsingin Käräjäoikeus kuulee Yleisradiota. Käräjäoikeus on kysynyt Yleisradiolta vastauksen syyttäjän vaatimukseen, joka koskee Yle Puheen radio-ohjelmaa.

Syyttäjä katsoo, että Räsänen syyllistyi Ruben Stiller-radio-ohjelmassa kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

– Syyttäjä vaatii Yleä poistamaan noin 2 minuuttia haastattelustani Ruben Stiller-radio-ohjelmasta. Itse en ole tässä istunnossa paikalla, Räsänen kertoo tämänaamuisessa lehdistötiedotteessaan.

– Syrjitäänkö tässä julkaisijaa pienuutensa vai arvopohjansa vuoksi, Räsänen kysyy.

Räsäsen mukaan oikeudelle antamassaan lausunnossa Yle vastustaa syyttäjän ehdotusta erittäin hyvin perustein ja vetoaa siihen, että: ”Hävittämismääräys johtaisi Ylen mukaan avoimen yhteiskunnan kannalta vaaralliseen kehitykseen. Tämä voisi lausunnon mukaan johtaa itsesensuuriin, joka vaarantaa sananvapauden toteutumisen demokraattisessa yhteiskunnassa.”

– Ohjelma on edelleen kuunneltavissa Yle Areenassa ja suosittelen sen kuuntelemaan, koska mitään solvaavaa, panettelevaa tai uhkaavaa siinä ei todellakaan ole.

– Sensuurimääräys olisi häpeäksi suomalaiselle sananvapaudelle. Stiller-debatti on humoristista, hyvätahtoista keskustelua, josta on itselleni tullut vain hyvää palautetta ja on kuultavissa tästä.

Räsäsen mukaan merkillistä on, miten erilaiseen asemaan syyttäjä asettaa eri julkaisijat: Pienelle Luther-säätiölle vaaditaan mittavia yhteisösakkoja ja vastuulliselle toimittajalle vielä tuntuvia päiväsakkoja Räsäsen pamfletin julkaisusta hyvin pienelle, rajatulle yleisölle.

– Vertailuksi verorahoitteiselle Ylelle tai sen vastuulliselle toimittajalle ei esitetä mitään rangaistusta, vaikka Yle Areena tavoittaa mittavat katsojaluvut. On ehdottomasti oikein, että Ylelle ei ehdoteta rangaistuksia, mutta millä ihmeen logiikalla pienempi, kristillinen julkaisijaa joutuisi rangaistavaksi, Räsänen kysyy.

Hän toivoo tuomarien huomioivan rinnastuksen.

– Syrjitäänkö tässä julkaisijaa pienuutensa vai arvopohjansa vuoksi, Räsänen kysyy.

Ylös