Jouko Jääskeläinen 70-vuotias – ”Kirjoittaminen ja luottamustehtävät pitävät vauhdissa”

2.3.2022 klo 13:34 Politiikka Kristiina Kunnas

Jouko Jääskeläisen vauhti ei osoita hiipumisen merkkejä. Kokenut poliitikko, valtiotieteiden tohtori valittiin tammikuun aluevaaleissa Vantaa-Keravan aluevaltuustoon. Jääskeläinen täyttää 70 vuotta 18. maaliskuuta.

Ajatushautomo Kompassin hallituksen jäsen, neljä kautta eduskunnassa vaikuttanut kansanedustaja, valtiotieteiden tohtori Jouko Jääskeläinen täyttää 70 vuotta.

Jouko Jääskeläinen on kotoisin Kymenlaaksosta. Hän syntyi 18. maaliskuuta 1952 Anjalassa. Mökki on edelleen tutuilla seuduilla Etelä-Karjalassa.

Jouko ja Ritva Jääskeläinen kunnostautuvat kesäisin marjanpoiminnassa. Mustikkametsässä viihdytään todella hyvin.

Jouko Jääskeläinen kirjoitti ylioppilaaksi Kouvolasta ja valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereelta 1978. Valtiotieteiden tohtoriksi hän väitteli Helsingin yliopistossa 2008.

Perheessä on kolme lasta ja nyt jo neljä lastenlasta.

Vauhti ei osoita hyytymisen merkkejä, sillä Jääskeläinen julkaisee ahkerasti teoksia ja on mukana todella monessa luottamustehtävässä.

Kansanedustajakaudet olivat vuosina 1991–2003 ja 2011–2015. Hän toimi kuusi vuotta eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Vantaan kaupunginvaltuutettuna hän on ollut vuodesta 1989. Tammikuun aluevaaleissa hänet valittiin Vantaa-Keravan hyvinvointialueen valtuustoon. Siellä hän toimii yhdessä tutun valtuustokollegan eli erikoislääkäri Tiina Tuomelan kanssa.

– Minulla on ollut paljon luottamustehtäviä puolueessa. Olin aikanaan pitkään eli 1983–96 puoluesihteerinä Suomen Kristillisessä liitossa, Jääskeläinen kertoo.

Jääskeläinen on myös Euroopan Tiede- ja Taideakatemian (European Academy of Sciences and Arts) kutsuttu jäsen (2021-) sekä Ajatushautomo Kompassin hallituksen jäsen vuodesta 2016. Hän on Suomen evankelisluterilaisen kirkon kirkolliskokouksen jäsen sekä sen lakivaliokunnan jäsen vuodesta 2016, ja varapuheenjohtajana lakivaliokunnassa vuodesta 2020. Vantaankosken seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen hän on vuodesta 2019  ja varapuheenjohtaja 2021 alkaen.

Vaikka juhlaan olisi nyt aihetta, ei Jääskeläinen järjestä erityistä juhlaa.

– Toivon, että mahdolliset muistamiset osoitettaisiin hyväntekeväisyyteen.

Syntymäpäivän kynnyksellä koko Eurooppa on sydän syrjällä surrut Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Kun seuraa uutisia kärsivästä Ukrainan kansasta, niin omat pienet saavutukset ja tämän hetken puuhastelut tuntuvat kovin mitättömiltä. – Jouko Jääskeläinen

– Kun seuraa uutisia kärsivästä Ukrainan kansasta, niin omat pienet saavutukset ja tämän hetken puuhastelut tuntuvat kovin mitättömiltä, Jouko Jääskeläinen sanoo.

– Tuntuu, että näemme vain ihmisen pahuuden kasvot. Samalla ihmisten halu
auttaa on väkevä.

Jääskeläinen haluaa uskoa rukouksen ja anteeksiantamisen voimaan.

– On hyvä jatkaa rukousta omasta ja läheistensä puolesta. Pyytää anteeksi, jos on jotakin anteeksi pyydettävää. Rukoilla isänmaan puolesta ja kärsivien puolesta. Sittenkin Jumalan rakkauden kasvot ovat vahvimmat, hän toteaa.

– Tunnemme hyvän ja voimallisen Jumalan isolla J:llä, Jeesuksen sanojen ja
sovitustyön kautta.

– On hyvä rukoilla myös pahantekijöiden puolesta, jospa heille annettaisiin mielenmuutos.

Jouko 70 -lahjoitustuotot menevät evankeliumin ja avun työhön pakolaisten parissa erityisesti Kreikassa

Juhlien sijaan voi osallistua syntymäpäiväkeräykseen Kiitos elämästä. Näin tukee kaikkein heikoimmassa asemassa olevia evankeliumin ja käytännön avun myötä pakolaistyössä erityisesti Kreikassa. Kerätyt varat jaetaan Kansanlähetyksen ja Kylväjän kautta puoliksi.

Merkkipäivälahjoituksen voi tehdä Vantaankosken seurakuntaan, tilinumero FI14 1596 3000 0377 56, viestikenttään JOUKO 70.

Jouko Jääskeläisen julkaisut – uutuuskirja työn alla

Jouko Jääskeläinen on väitöskirjansa Yhteisöllisyys juutalaisessa kansallisuusajattelussa lisäksi julkaissut useita kirjoja.

Arvomme −  mistä ne tulevat? (2007)

Tyrskyissä (1994)

Juhlien juhlat (2010)

Uutta yhteisöä etsimässä: Seitsemän näköalaa politiikasta, uskonnosta ja arvoista (2017)

Toivon tulevaisuus. Ihmisten utopiat ja Raamatun profetiat (2020)

Isänmaallisuus yhdentymisen ja kansallismielisyyden puristuksessa (2021)

Jääskeläiselle on myönnetty vuodelle 2022 Suomen Tietokirjailijoiden apuraha kirjaan Onko rauha mahdollinen? Perustuslaillisia näkökulmia Lähi-idän kriisiin.

Jouko Jääskeläinen on entinen kansanedustaja, joka istui neljä kautta Arkadianmäellä. Nykyisin hän toimii Vantaan kaupunginvaltuutettuna ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettuna.

 

Ylös