Antero Laukkanen kyselytunnilla: Mitä hallitus tekee juutalaisvastaisuuden, antisemitismin kitkemiseksi?

7.4.2022 klo 18:32 Eduskunta Kristiina Kunnas

– 2020-luvun antisemitismi noudattaa tuttua kaavaa. Juutalaisia syyllistetään kauheista asioista, joita ei käsitetä. Huhut leviävät internetissä salamannopeasti. Mitä hallitus tekee antisemitismin kitkemiseksi? KD:n kansanedustaja Antero Laukkanen kysyi tänään eduskunnan kyselytunnilla.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen muistutti kyselytunnin kysymyksessään, että eduskuntaan perustettiin tiistaina 5. huhtikuuta antisemitismin vastainen ryhmä.

– Eilen keskiviikkona järjestettiin historiallinen ensimmäinen antisemitismiä käsittelevä seminaari, johon osallistui EU:n antisemitismin vastaisen työn koordinaattori. Samaten perustettiin eduskuntaan antisemitismin vastainen ryhmä, Laukkanen kertoi eduskunnan kyselytunnilla kysymyksensä aluksi.

Hän muistutti, että juutalaisvastaisen puheen määrä Euroopassa on koronapandemian aikana kasvanut merkittävästi.

– Pandemian myötä ovat levinneet erilaiset juutalaisia syyllistävät salaliittoteoriat. Juutalaisia syytetään jopa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, Laukkanen totesi.

Hänen mukaansa 2020-luvun antisemitismi noudattaa tuttua kaavaa.

– Kauheilla asioilla, joita on vaikea käsittää, syyllistetään juutalaisia. Väitteet leviävät salamannopeasti internetissä.

– Antisemitismin vakavuus ei katso sitä kohtaavan juutalaisväestön kokoa. Suomen juutalaiseen seurakuntaan kuuluu vain 1 500 jäsentä. Seurakunta tunnetaan tiukoista turvallisuusjärjestelyistä. Minkään seurakunnan ensisijainen tehtävä ei tulisi olla jäsentensä turvallisuuden takaaminen, niin kuin nyt tapahtuu, Laukkanen muistutti.

Minkään seurakunnan ensisijainen tehtävä ei tulisi olla jäsentensä turvallisuuden takaaminen.

Hän kysyi oikeusministeriltä, mitä Suomi aikoo tehdä.

– EU on julkaissut strategian antisemitismin torjumiseksi ja juutalaisen elämäntavan vaalimiseksi. Miten Suomi aikoo viedä tämän EU:n strategian toteutukseen? Laukkanen kysyi.

– Mitä hallitus aikoo tehdä internetissä ja yhteiskunnassa rehottavan antisemitismin kitkemiseksi? Laukkanen jatkoi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi vastauksessaan, että antisemitismissä on kyse aina rasismista.

– Se on äärimmäisen vakava asia, niin kuin olemme tässä salissa moneen kertaan todenneet. Rasismille ei ole mitään sijaa Suomessa eikä muuallakaan. Suomi toimii aktiivisesti sen puolesta, että kaikki tällainen viha saataisiin kitkettyä, Henriksson vakuutti.

– Voin kertoa sen, että oikeusministerien kokoontuivat Ranskan Lillessä muutama kuukausi sitten toi jokainen oikeusministeri omalta osaltaan esille sen, mitä oma valtio on tehnyt antisemitismin kitkemiseksi.

– Tästä on olemassa ote myös Youtubessa. Tällä haluttiin viestittää koko Euroopalle, kuinka tärkeästä asiasta on kyse ja kuinka tärkeää on, että emme koskaan unohda. Se, mitä tapahtui toisen maailmansodan aikana, ei saa koskaan toistua, Henriksson päätti vastauksensa.

 

Ylös