Pääsiäismaanantaina Helsingin tuomiokirkolle kokoonnutaan rukoilemaan yhdessä rauhaa Ukrainaan

9.4.2022 klo 08:08 Kotimaa KD Lehti

Ekumeeninen rukoustilaisuus Ukrainan ja maailman rauhan puolesta kokoaa ihmisiä eri kirkkokunnista pääsiäismaanantaina Helsingin Senaatintorille ja tuomiokirkon Kryptaan.
Tilaisuudesta tuomiokirkon portailta lähetetään myös vaikuttava kuvatervehdys Ukrainan tueksi.

Helsingin tuomiokirkon portaille kokoonnutaan 2. pääsiäispäivänä maanantaina 18.4. kello 12 ekumeeniseen rukoushetkeen. Tilaisuus alkaa rauhankellojen soitolla, johon yhtyvät Helsingissä eri kirkkokuntien kirkot soitollaan. Rukousta rauhan puolesta jatketaan yhteiskristillisesti ulkotilaisuuden päätyttyä tuomiokirkon kryptassa.

Tuomiokirkon portailla esiintyvät muun muassa Cantores Minores ja ortodoksinen Pyhän Andreaan nuorisokuoro. Portailla järjestetään myös vaikuttava visuaalinen näytös, joka kuvataan dronella ja jonka toivotaan leviävän laajasti maailmalle.

– Sota Ukrainassa pakottaa sanomaan ääneen, että me emme hyväksy sodan kylmiä tekoja. Toisena pääsiäispäivänä kokoonnutaan eri puolilta kaupunkia Tuomiokirkon rappusille, koska haluamme antaa yhteisen ja selkeän viestin: tässä kaupungissa emme ole toisia vastaan emmekä anna periksi vaan teemme töitä sovinnon puolesta ristiriidan ja vihan sijasta, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja, kirkkoherra Juha Rintamäki.

– Me kuulumme niihin, jotka sytyttävät elämässä valoja eivätkä toimi pimeyden suojissa. Meille toivo tarkoittaa näkyä kaiken keskellä siitä, että sinä, minä ja me selviämme kyllä yhdessä tästäkin, Rintamäki jatkaa.

Tilaisuudessa kuullaan eri kirkkokuntien edustajien puheenvuoroja ja rauhanrukouksia. Helsingin kaupungin tervehdyksen tuo apulaispormestari Daniel Sazonov. Lisäksi rappusilla lauletaan yhdessä pääsiäistroparia eri kielillä ja Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan eli virsi 600.

Ekumeenisen rukoushetken päätyttyä tuomiokirkon portaat peittyvät yleisön käsien kannattelemaan 30 metrin mittaiseen Ukrainan lippuun.

– Kutsumme jokaisen, joka uskoo ihmiselämän arvoon, kokoontumaan yhteen Ukrainan tueksi sen kamppailussa rauhan, demokratian ja itsenäisyyden puolesta, sanoo Nadiya Fedorova Suomen ukrainalaisten yhdistyksestä.

– Jatkotilaisuudessa tuomiokirkon Kryptan puolella monien eri seurakuntien edustajat lukevat lyhyitä Raamatun katkelmia ja rukoilevat, lisäksi on musiikkia ja kahvi-tee-tarjoilua, kertoo yksi hankkeen aloitteentekijöistä. Yhteiskristillisessä tilaisuudessa on myös kansainvälistä väriä, kertoo jatkoja koordinoiva Merja Eräpolku.

– Uskon, että tapahtumasta tulee vaikuttava kokemus, joka yhdistää meitä yhteiseen rukoukseen Ukrainan ja rauhan puolesta. Paikalle kannattaa tulla kauempaakin ja pyytää ystävätkin mukaan, Eräpolku kannustaa.

Tilaisuuteen tulee ekumeenisia ristisaattoja ja kulkueita eri puolilta kaupunkia. Ainakin seuraavista paikoista on ilmoitettu lähtevän kulkueita Senaatintorille. Niihin voi liittyä myös matkan varrelta:
– kello 11 Mikael Agricolan kirkolta, Tehtaankatu 23, reitti Pyhän Henrikin katedraalin kautta
– kello 11.15 Kallion kirkolta, Itäinen Papinkatu 2
– kello 11.30 Adventtikirkolta, Annankatu 7, reitti Andreaskyrkanin kautta
– kello 11.40 Uspenskin katedraalilta, Pormestarinrinne 1
– kello 11.45 Pyhän Kolminaisuuden kirkolta, Unioninkatu 31

Tilaisuuden järjestävät Helsingin ev.-lut seurakunnat, Helsingin ortodoksinen seurakunta, Helsingin katolinen seurakunta sekä Helsingin ekumeeninen toimikunta.

Tapahtuma Facebookissa

 

 

Ylös