– Sunnuntailisän poistaminen veisi Suomesta viikkorytmin rippeetkin, Antero Laukkanen sanoo

24.5.2022 klo 08:02 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen suhtautuu erittäin kriittisesti esityksiin sunnuntailisän poistamisesta.

– Parempi suunta olisi pikemminkin rajoittaa kauppojen sunnuntaiaukioloa ja pitää sunnuntailisä nykyisellään, hän sanoo.

Vihreiden, Kokoomuksen ja RKP:n parista kuuluneet ulostulot sunnuntailisän poistamisesta kertovat Laukkasen mukaan ennen kaikkea siitä, että ajatus viikkorytmin merkityksestä on täysin unohtunut.

– Ikään kuin asioita, joita ei voi suoraan rahalla mitata ja markkinoilta hankkia, ei olisi olemassakaan. Sunnuntailisän poistaminen veisi Suomesta viikkorytmin rippeetkin, Antero Laukkanen sanoo.

– Jatkuva työnteko ei ole hyväksi ihmiselle

Parempi suunta olisi hänen mielestään pikemminkin rajoittaa kauppojen sunnuntaiaukioloa ja pitää sunnuntailisä nykyisellään.

– Se, että ravintolaan, teatteriin ja huvipuistoon pääsee myös sunnuntaina, on hienoa, mutta ihminen ei ole kone, muistuttaa Antero Laukkanen.

Keskustelusta ovat toistaiseksi hänen mukaansa puuttuneet muut kuin taloudelliset argumentit. Hyvin vähän pohditaan sitä, mitä se tekee yhteisöille ja yhteiskunnalle, jos kaikki päivät ovat samanlaisia.

Laukkanen muistuttaa, että yhteisöjen olemassaolo rakentuu erilaisten rytmien: arjen ja yhteisten juhlien varaan.

– Jatkuva työnteko ei ole hyväksi ihmiselle ja viikkorytmien tuhoaminen heikentää perheiden mahdollisuuksia yhteiseen vapaa-aikaan ja harrastuksiin, samoin kuin kansalaistoiminnan edellytyksiä. Heikentyneet perheet ja yhteisöt, irrallisuus ja yhteisten rytmien puute tekevät meistä kansalaisina ja yhteiskuntana heikomman, hän arvioi.

Esitykset sunnuntailisien poistosta eivät ole uusia. Vuonna 2016 kokoomuksen eduskuntaryhmä ehdotti lakisääteisen tuplapalkan poistoa ja Sipilän hallitus tavoitteli sunnuntailisien leikkaamista sadasta prosentista 75 prosenttiin.

 

Ylös