Päivi Räsänen haluaa nostaa kakkostyypin diabeteslääkkeet ylempään erityiskorvausluokkaan

9.6.2022 klo 17:13 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan elinkustannusten nousun vaikutusten torjumiseksi tarvitaan verokevennyksiä, indeksikorotuksia ja lääkekorvausten tason parantamista.

– Nyt tarvittaisiin erityisiä toimia esimerkiksi lapsiperheille vaikkapa korottamalla lapsilisiä sitomalla ne indeksiin mutta myös ikääntyvälle väestölle josta monet tällä hetkellä pohtivat että onko varaa ostaa lääkkeitä vai ruokaa, Räsänen muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla.

Hän nosti esiin satoja tuhansia suomalaisia koskettavan ongelman eli kakkostyypin diabeteslääkkeiden korvaukset. Niitä leikattiin viime vaalikaudella ja tuolloin eduskunta edellytti, että muutoksen seurauksia tai tai vaikutuksia on seurattava.

Diabetesta sairastavien hoitotasapaino on heikentynyt

Reilu vuosi sitten tehdyssä selvityksessä todettiin juuri se mitä pelättiin eli että diabetesta sairastavien hoitotasapaino on heikentynyt tämän seurauksena.

– Aikooko hallitus korjata tämän ja nostaa nämä ylempään erityiskorvausluokkaan, Räsänen kysyi.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen mukaan hallitus on tehnyt merkittäviä panostuksia pieniin eläkkeisiin niin tasokorotuksina kuin ylimääräisen kansaneläkeindeksin korotuksen muodossa.

– Nyt syksyllä takuueläke tulee olemaan 100 euroa suuremmalla tasolla kuin se oli hallituksen aloittaessa eli olemme tehneet erittäin merkittäviä panostuksia pienituloisten eläkeläisten toimeentuloon.

Hän myönsi, että menot vaikuttavat paljon pienituloisten eläkeläisten elämässä selviytymiseen ja rahan riittävyyteen ja lääkekustannukset ja sairastamisen kustannukset ovat siinä erittäin merkittävässä roolissa.

– Itse näen, että lääkekustannuksiin tulee tehdä jatkossa parannuksia sillä tavalla, että esimerkiksi lääkekattoa tarkistetaan alemmalle tasolle tai yhdistetään muihin. Tästä tulee käynnistää selvitystyö.

Ylös