Suomenojan Ukraine Aid -avustuspiste avattiin – ”On tärkeää, että joka paikkakunnalta löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiina auttamaan sotaa paenneita”, Östman muistuttaa

9.6.2022 klo 12:41 Kotimaa Merja Eräpolku

Yli 500 Ukrainan pakolaista vieraili Espoon Suomenojan Ukraine Aid -avustuspisteen avajaisissa 8. kesäkuuta. Tervehdyspuheen tilaisuudessa piti eduskunnan Ukraina -ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

– Venäjän hyökkäyksen jälkeen olemme saanet nähdä ennennäkemätöntä autamishalua suomalaisten keskuudessa. Sodan tuoman kurjuuden keskellä on upeaa kokea sitä välittämistä, jonka kriisi on tuonut esiin. Espoon uudessa avustuskeskuksessa sain tavata vapaaehtoisia, jotka ovat tehneet kovaa työtä sen eteen, kertoi uuden avustuskeskuksen avajaisiin osallistunut kansanedustaja Peter Östman (kd).

Kansanedustaja Peter Östmanin puhetta tulkkasi ukrainaksi Tatyana Pitchina.

Tervehdyksessään Östman muistutti, että niin humanitaarisen kuin sotilaallisenkin avunannon tulee jatkua, jotta pian näemme sen päivän, kun sota päättyy ja Ukrainan jälleenrakennus saadaan hyvään vauhtiin, jotta maassa voidaan jatkaa elämää vapaina ja itsenäisinä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on johtanut jopa 6 miljoonan ihmisen pakenemiseen muihin maihin. Heistä arvioidaan noin 40 000–80 000 päätyvän Suomeen.

– Olen viime kuukausina seurannut läheltä sitä byrokratian myllyä, jonka läpi pakolaiset joutuvat kulkemaan. Voin taata, ettei heillä ole helppoa. On tärkeää, että joka paikkakunnalla löytyisi ihmisiä, kanssakulkijoita, jotka ovat valmiina auttamaan näissä arjen haasteissa, eduskunnan Ukraina -ystävyysryhmän puheenjohtajana toimiva Östman korostaa.

–  Kun astuin avajaisiin osallistuvien 539 ukrainalaispakolaisen eteen, totesin että kirjoitettu tervehdyspuhe saa osin väistyä. Katsoin joukossa olevia satoja nuoria naisia, äitejä pikkulapsineen, joista osa itki avoimesti.

– Kerroin suomalaisesta, seitsemänvuotiaasta pojasta, joka eräänä päivänä tuli koulusta. Vanhemmat olivat yrittäneet suojella lasta kamalilta uutisilta, mutta kavereiden kesken sota oli suuri puheenaihe. Poika kysyi: Isä, miksi Venäjällä pitää olla lisää maata, kun se jo on maailman suurin maa? Isä selitti parhaan kykynsä mukaan. Mutta isä, miten joku voi olla niin paha ja ilkeä? Pienen pojan kysymys osui ja upposi. Tämä kysymys on yhtä tärkeä meille vanhemmille ihmisille. Meidän on jatkettava Ukrainan tukemista ja erirukousta, Östman totesi.

Avajaisiin osallistui Espoon yrittäjien Erkki Pärssinen, Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarno Limnell ja eduskunnan Ukraina -ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Suomenojan avustuspisteen kantavat voimat ”Spice Girls tiimi” ovat vasemmalta Tatyana Pitchulina, Ira Hammermann ja Ritva-Liisa Luomaranta.

Avajaisten ohjelmassa oli myös Jenny Liebkindin esittämää musiikkia, joulupukin tervehdys ukrainalaislapsille, tarjoilua ja aitoa yhdessäoloa, jonka päätteeksi silkkinauha katkaistiin ja tavaroiden jako alkoi.

Hyllyt tyhjenivät vauhdilla.

– Hyllyt tyhjenivät vauhdilla. Erityisesti kuivamuona ja hygieniatarvikkeet ovat nyt lähes loppu. Kovasti kysytään myös lastenvaunuja ja -rattaita, astioita, kattiloita ja paistinpannuja sekä polkupyöriä. Nyt vetoankin kaikkiin yrityksiin, yhteisöihin, yhdistyksiin ja yksityishenkilöihinkin: auttakaa meitä auttamaan, kertoo yksi avustuskeskuksen vastuuhenkilöistä Ira Hammermann viestissään.

Lahjoituksia otetaan vastaan Suomenojan Ukraine Aid -avustuspisteellä maanantaista torstaihin kello 10-12 ja 15-17. Kärrykeräyksiin voi osallistua myös Citymarket Iso Omenan sekä K-Supermarket Merituulen liikkeissä. Verkkokauppatilaukset voi ohjata suoraan avustuspisteeseen osoitteeseen Suomenojan Ukraine Aid, Finnoonlaaksontie 9, Espoo.

Ylös