Sari Essayah toivoo, että hallitus pohtisi uudelleen asuntolainojen korkovähennyksen lisäämistä

21.6.2022 klo 14:58 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toivoo, että hallitus pohtisi uudelleen asuntolainojen korkovähennyksen lisäämistä nykyisestä. Korkovähennystä on käytännössä laskettu minimiin viimeisten vuosien aikana.

Hallitus on tuonut eduskuntaan esityksen, jolla se aikoo hillitä kotitalouksien ylivelkaantumista puuttumalla taloyhtiölainoihin.

Hallitus esittää, että uudiskohteiden yhtiölainat rajattaisiin enintään 60 prosenttiin asunnon velattomasta hinnasta. Samalla puututaan myös laina-aikoihin. Sekä asunto- että yhtiölainojen enimmäislaina-aika olisi jatkossa 30 vuotta.

Viime vuosina asuntolainojen korkovähennystä on laskettu minimiin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää esitystä ymmärrettävä, koska se vähentäisi yksityishenkilöiden velkaantumista ja lisäisi maksuvakautta. Hän muistutti kuitenkin, että viime vuosina asuntolainojen korkovähennys on mennyt minimiin. Tällä on merkitystä nyt, kun korkotasot nousevat.

– Onko mahdollista, että hallitus pohtisi uudelleen asuntolainojen korkovähennyksen lisäämistä nykyisestä. Taloyhtiölainat ovat ikään kuin tulleet tähän tilalle ja niihin sisältyy tiettyjä vakauteen liittyviä riskejä muun muassa siinä tapauksessa että joku osakas sitten osoittautuu maksukyvyttömäksi, Essayah muistutti.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan hallituksella ei ole tällä hetkellä suunnitelmia korkovähennysoikeuden palauttamisesta.

Ylös