– Transhoitojen laadusta on tehtävä riippumaton selvitys, Päivi Räsänen vetoaa hallitukseen

9.8.2022 klo 17:06 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsänen on tänään jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen sukupuolihämmennyksen hoidon laadusta.

Päivi Räsänen arvioi kirjallisessa kysymyksessään, että ennen translain uudistusta olisi tarpeen tehdä perusteellinen selvitys sukupuolidysforian hoidon tilanteesta Suomessa.

– Asia on ajankohtainen, sillä hallitus aikoo pian antaa eduskunnalle translakia koskevan esityksen. Hallituksen tulee huolella perehtyä Iso-Britannian linjauksiin, jotta Suomessa voitaisiin nykyistä paremmin kohdata apua tarvitsevat nuoret ja välttyä virheiltä, jotka aiheuttavat elinikäisiä vaurioita, Räsänen sanoo.

Iso-Britanniassa sukupuolidysforiasta kärsiville nuorille hormonihoitoja tarjonnut klinikka Tavistock on hiljattain määrätty suljettavaksi, sillä sen pelätään vahingoittaneen tuhansia lapsia ja nuoria.

Päätös pohjautui raporttiin, jonka mukaan nuoria oli hoidettu puutteellisin tiedoin, lääkkeellisten hoitojen vaikuttavuudesta ja turvallisuudesta ei ollut riittäviä tieteellisiä todisteita ja sukupuoliahdistukseen vaikuttavat muut terveysongelmat olivat jääneet huomaamatta ja hoitamatta.

Sukupuolen vaihdosta toivovien, etenkin murrosikäisen tyttöjen määrä on räjähdysmäisesti Suomessakin kasvanut.

Räsänen muistuttaa, että sukupuolidysforian hoitoa on myös Suomessa leimannut viime vuosina ideologinen lähestymistapa, jossa hoitomuotojen kriittiselle tarkastelulle ei ole annettu tilaa.

– Lastenpsykiatrian ammattilaisilta on tullut viestejä, joissa on kerrottu ideologisten etujärjestöjen painostuksesta, millä on onnistuttu hiljentämään tieteellistä arviointia ja avointa keskustelua, Räsänen kertoo.

Sukupuolen vaihdosta toivovien, etenkin murrosikäisen tyttöjen määrä on räjähdysmäisesti Suomessakin kasvanut. Sukupuolidysforiaa on lähestytty ajatuksesta ”väärään sukupuoleen syntymisestä”, joka edellyttäisi lääkkeellisiä ja leikkauksellisia hoitoja.

Mielenterveyden ja neuropsykiatriset ongelmat ovat Räsäsen mukaan jääneet tämän varjoon.

– Jopa 13-vuotiaat nuoret ovat voineet jo saada niin sanottuja hormoniblokkereita, joiden pitkäaikaisvaikutuksista nuoren kasvuun ja kehitykseen ei ole riittävää tieteellistä näyttöä.

– Alun perin näitä lääkkeitä on kehitetty muun muassa eturauhassyövän, endometrioosin ja ennenaikaisen puberteetin hoitoon. Sen lisäksi niitä käytetään seksuaalirikollisten kemiallisessa kastraatiossa.

Suomessa sukupuolidysforian hoito on keskitetty Helsinkiin ja Tampereelle (HUS ja TAYS).

 

Ylös