Sari Essayah: Hallituksen lepsu kanta ennallistamisasetukseen museoi Suomen maa- ja metsätalouden

8.10.2022 klo 16:35 Politiikka Kristiina Kunnas

KD:n puheenjohtaja ja Savo-Karjalan kansanedustaja Sari Essayah arvosteli tänään puheessaan Joensuussa hallitusta ja ihmetteli, miksei se voi ottaa jämäkkää kantaa Euroopan komission ennallistamisasetukseen. – Suomi joutuu muuten maksamaan kaikkein eniten, Essayah muistuttaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah puhui Pohjois-Karjalan Kristillisdemokraattien piirikokouksessa Joensuussa. Savo-Karjalan vaalipiirin KD-eduskuntavaaliehdokkaita osallistui kokoukseen esittäytymällä piirin väelle sekä äänestäjille.

Essayah ihmettelee Marinin hallituksen lepsua kantaa Euroopan komission luontotyyppien ennallistamisasetukseen.

– Ehdotus voi johtaa siihen, että noin neljännes Suomen pinta-alasta tulisi palauttaa luonnontilaan. Esityksellä olisi erityisen haitallisia suoria vaikutuksia sekä maa- että metsätalouteen, muistuttaa Essayah.

– Komission arvioiden mukaan ehdotus aiheuttaisi meille noin 930 miljoonan euron kustannukset vuosittain. Tämä olisi 12,6 % kaikista jäsenmaille aiheutuvista kustannuksista, ja maksaisimme ennallistamisesta bruttokansantuotteeseen suhteutettuna kaikkein eniten.

Maksaisimme ennallistamisesta bruttokansantuotteeseen suhteutettuna kaikkein eniten.

– Tämä on käsittämätöntä lisätaakkaa maalle, jossa on jo yli puolet Euroopan tiukasti suojelluista metsistä. Vieläpä aikana, jolloin turvepohjaisia peltoja tarvitaan ruokaturvan varmistamiseen ja fossiilisista luopumista tulisi vauhdittaa bioenergialla. Noin neljäsosa metsätalouden puusta tulee suopohjaisilta alueilta ja lisäsuojelu veisi vähintään 1 600–1 700 työpaikkaa.

Essayah kritisoi hallituksen ympäripyöreää kantaa.

– Tähän tolkuttomaan esitykseen Marinin hallituksen kanta oli jälleen niin ympäripyöreä, ettei siitä saa selvää, ollaanko puolesta vai vastaan vai pikemmin päinvastoin.

– Ruotsi jo hyvissä ajoissa ilmaisi, että esitys rikkoo läheisyysperiaatetta, ja vastustaa sitä. On käsittämätöntä, että Suomi ei pysty tässä tilanteessa ottamaan mallia länsinaapurista ja ottamaan samaa jämäkkää kantaa, Essayah toteaa.

Huom! Korjattu ma 10.10. klo 10.16 kuvatekstiin Ella Kärjen kotikunta!

KD:n eduskuntavaaliehdokas Ella Kärki on Nurmeksesta, ei Kuopiosta, kuten kuvatekstissä virheellisesti alunperin luki.

 

Ylös