Parkanon ääni- ja maalauskuningas siirtyy vanhemmaksi neuvonantajaksi – Kauko Turusen Kaukomaalaus myyty Layer Groupille

19.10.2022 klo 21:46 Henkilöt Kristiina Kunnas

Kauko Turusen Kaukomaalaus ei ollut myynnissä, ja ensimmäinen puhelu katkesi lyhyeen. Mutta niin kuitenkin kävi, että nyt Kaukomaalaus on osa ruotsalaista Layer Groupia ja 41 vuotta yrittäjänä ollut Turunen on vanhempi neuvonantaja.

Miltä mahtaa tuntua neljän vuosikymmenen yrittäjyyden jälkeen, kun oma elämäntyö siirtyy uudelle omistajalle?

Kauko Turusen mukaan tunteita on pelissä.

– Tippa tuli linssiin. Toisaalta tunsin, että hyville käsivarsille firmani jää.

Ruotsin suurin pintapalveluita tarjoava yritysryhmä Layer Group hankki tänä syksynä omistukseensa Kauko Turusen 1981 perustaman Kaukomaalauksen. Yrityskauppa julkistettiin tällä viikolla.

– Kun täytin viime vuonna 60 ajattelin, että lähden tästä menemään. En silloin tiennyt, että yrityskauppa tulisi. Eihän firma ollut myynnissäkään – katkaisin ensimmäisen puhelun lyhyeen.

Eihän firma ollut myynnissäkään – katkaisin ensimmäisen puhelun lyhyeen.

– Mutta kyllä yrityksessä mukana olevien lastenikin on nyt helpompi jatkaa, kun turvana ovat isommat hartiat.

Turunen siirtyy toimitusjohtajan paikalta vanhemmaksi neuvonantajaksi, ja Kaukomaalauksen toimitusjohtajana aloittaa pitkään firmassa työn- ja projektijohtajana toiminut Jari Mikkonen.

Kaukomaalauksen pääkonttori on Seinäjoella, mutta yritys on toiminut seitsemän maakunnan alueella tarjoten maalausta, rappausta, julkisivujen saneerausta ja muita pintatöitä. Keskeisiä asiakkaita ovat olleet valtakunnalliset rakennusliikkeet ja taloyhtiöt, kohteina sairaalat, koulut, asunnot ja kaupalliset kiinteistöt.

Kaukomaalaus on 20 miljoonan euron liikevaihdollaan ja 260 työntekijällään yksi Suomen suurimmista maalausliikkeistä. Laatu on ollut kohdillaan, joidenkin mielestä ”jäätävän hyvä”. Firman motto onkin ollut ”Laadulla on tekijänsä”.

– Mutta on sillä myös hintansa. Emme ole halvin, ja siksi menetimme urakoita esimerkiksi viime vuonna, jonka liikevaihto ja tulos jäivät edellisestä jonkin verran, Turunen kertoo.

Rahaa ison yrityskaupan myötä taatusti siirtyy omistajilleen, vaikka kauppahintaa ei olekaan julkistettu. Niinpä sijoitusyhtiöt ovat Turuselle soitelleet. Puolueet sen sijaan eivät. Varakansanedustaja ja aluevaltuutettu, Parkanon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja panttaa vielä päätöstään eduskuntavaaleihin lähtemisestä.

– Olen leimallisesti niin kristillisdemokraatti, etteivät ole yrittäneet muualle houkutella, Turunen sanoo.

Olen leimallisesti niin kristillisdemokraatti, etteivät ole yrittäneet muualle houkutella.

Hän tunnustaa olevansa huono häviäjä. Viime eduskuntavaalien hopeasija kirpaisi alkuun. Joku kuitenkin hänelle muistutti, ettei hän näinä vuosina olisi firmaa ehtinyt pyörittämään, mikäli paikka Arkadianmäelle olisi auennut.

– Se on tasan niin, Turunen sanoo.

Näyttämisenhalu on ollut kova koko elämän. Ei köyhän kodin puoliorpo poika olisi Puulaveden Väisälänsaaren Vanhosalmen rannalta näin pitkälle muuten päässytkään. Polku oli jo viemässä huonoon suuntaan, mutta elämä muuttui. Kaukosta tuli uskovainen mies ja yrittäjä, joka alkoi menestyä.

– Uskon, että sekä yritys että minut tunnetaan kristillisistä arvoista ja rehellisyydestä. Mukanani on ollut siunaus, hän toteaa kiitollisena.

Haaveeni ovat toteutuneet. Saan iloa uisteluveneestä ja lähimmäisten auttamisesta.

Pojanpoika oli taannoin mökillä ja sai ajaa mönkijällä. Kun häneltä kysyttiin, mikä oli vaarin luona parasta, vastasi poika, että se, kun sai tehdä puuhommia metsässä.

– Ei materia tuo onnea. Muistan lapsuuden onkireissut lammelle. Kun ahvenen sai, se oli hienoa.

– Haaveeni ovat toteutuneet. Saan iloa uisteluveneestä ja lähimmäisten auttamisesta, Kauko Turunen sanoo.

Ylös