”Abortti ei ole ihmisoikeus eikä perusoikeus” – Päivi Räsänen mielestä todellisuutta peitellään vääristelevillä käsitteillä

26.10.2022 klo 20:34 Politiikka Samuli Rissanen

Olen tavattoman surullinen eduskunnan linjauksesta ja siitä, miten vähän löytyi tukea kaikkein pienimpien ihmisten elämän suojeluun, Päivi Räsänen sanoo.

Eduskunta hyväksyi aborttilain muutokset äänin 125-41. Lakimuutoksissa keskeistä on, että raskaudenkeskeytykseen riittää 12. raskausviikon loppuun asti raskaana olevan oma pyyntö. Jatkossa raskaudenkeskeytykseen ei enää tarvita kahden lääkärin lausuntoa.

– Lainmuutos heikentää niin raskaana olevien naisten, lääkäreiden kuin kohdussa kasvavien lasten asemaa ja on lisäksi huonosti ja hätäisesti valmisteltu, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo.

Hän äänesti esitystä vastaan.

Eduskuntakeskustelussa abortin todellisuutta yritettiin Räsäsen mielestä peittää vääristelevillä käsitteillä.

– Abortti ei ole ihmisoikeus eikä perusoikeus.

– Abortti ei ole ihmisoikeus eikä perusoikeus. Kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa on säädetty oikeudesta elää, ei oikeudesta lopettaa elämä.

Abortti ei ole Räsäsen mukaan myöskään lisääntymisterveyttä. Siinä ei ole kysymys lisääntymisestä, vaan sen keskeyttämisestä, eikä terveydestä vaan alkaneen ihmiselämän tuhoamisesta.

– Aborttikeskustelussa on oleellista kyetä vastaamaan kysymykseen, mistä ihmisen elämä alkaa, hän sanoo.

Biologisesti vastaus on Räsäsen mukaan yksiselitteinen: Hedelmöityksen jälkeen yksilön kehityksessä ei ole mitään ratkaisevaa käännekohtaa, jossa alkion tai sikiön voitaisiin katsoa saavuttaneen ihmisyyden.

– Keskustelussa ei kukaan vastannut, mikä on se maaginen 12 raskausviikon raja, jota ennen naisella on itsemääräämisoikeus kohdun sisällä kehittyvän lapsen elämään, ja sen jälkeen taas ei ole. Lapsen elämässä 12 viikon rajapyykillä ei tapahdu muuta kuin jatkuvaa kehitystä ja kasvua, kuten sitä ennen ja sen jälkeen.

– Miksi tätä tieteellistä todellisuutta ei uskalleta tunnustaa? Väitän, että takana on kollektiivinen syyllisyys. On vaikeaa tunnustaa, että tosiasiassa keskuudessamme tapetaan vuosittain tuhansia pieniä ihmisiä.

Eduskunta hyväksyi lisäksi ponnen, jolla edellytetään aborttilain kokonaisuudistusta, niin että edelleen vahvistetaan raskaana olevan itsemääräämisoikeutta.

– Tällä laajennettaisiin itsemääräämisperiaate myös myöhäisempiin abortteihin ilman mitään tarvittavia perusteita. Tämä asia on siis esillä jälkeen tulevalla vaalikaudella, Räsänen arvioi.

 

Ylös