”Päihdehoito on uudistettava, koska rahat ovat loppu ja ihmiset voivat huonosti” – Katriina Hiippavuori toivoo uudistusta tulevan hallituksen ohjelmaan

28.10.2022 klo 10:11 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmässä työskentelevä Katriina Hiippavuori on ideoinut päihdehuoltojärjestelmän uudistamista, jolla saataisiin parempia hoitotuloksia ja vähennettäisiin inhimillistä kärsimystä ja kustannuksia.

KD-Kompassin viikon vieraana ollut maskulainen Hiippavuori korostaa, että päihderiippuvuus on sairaus, joka vaatii kokonaisvaltaista hoitoa.

Tätä ei ole ymmärretty täysin päihdehoitojärjestelmässä, jonka tulokset ovat muihin Pohjoismaihin verrattuna laihoja. Päihteiden käytöstä koituu vuosittain 13 miljardin euron haitat, jotka näkyvät niin perheissä, terveydenhuollossa kuin poliisin ja rikosseuraamuslaitoksen toiminnassa, jossa Hiippavuori itsekin on aiemmin työskennellyt.

Päihteet näkyvät rikoksissa siten, että 95 prosentilla vangeista on myös päihderiippuvuussairaus.

Hiippavuori kertookin, että päihteet näkyvät rikoksissa siten, että 95 prosentilla vangeista on myös päihderiippuvuussairaus.

– Olisi tärkeää, että vangit ja rikoksista tuomitut saisivat oikeanlaista päihdehoitoa, jotta he voisivat toipua päihderiippuvuussairaudestaan ja jotta heidän ei enää tarvitse syyllistyä rikoksiin. Pelkästään tällä olisi valtavat yhteiskunnalliset vaikutukset.

WHO on jo 1950-luvulla määritellyt päihderiippuvuuden sairaudeksi, mutta jostain kumman syystä suomalaisessa yhteiskunnassa ei vieläkään oikein haluta myöntää, että kyseessä on todellakin sairaus, josta voisi toipua laadukkaan hyvän hoidon avulla, Hiippavuori sanoo.

Hänen mukaansa kyse ei ole sosiaalisesta ongelmasta tai huonommuuden tunteista tai jostakin häiriöstä vaan monimutkaisesta sairaudesta. Tarvittaisiin kokonaisvaltaista hoitoa, mutta järjestelmä pyrkii sen sijaan vähentämään haittoja.

Hoidon vaikuttavuus ei ole ollut huomion keskipisteenä. Niinpä hoitotuloksetkaan eivät ole olleet parhaimmista päästä: Suomi on esimerkiksi päihdekuolemien suhteen itäeurooppalaisella tasolla, kaukana muiden Pohjoismaiden tilanteesta.

Hiippavuoren mukaan tämä on tulos, joka saadaan yhden toimijan monopoliasemaan perustuvalla palvelutuotannolla aikaan.

Tästä pitäisi päättäjien olla kiinnostuneita: Palvelun vaikuttavuus on avainasemassa, kun tulevilla hyvinvointialueilla lähdetään työstämään palvelustrategioita.

– On nostettava kissa pöydälle ja aidosti pohdittava, että minkälaisia hoitotuloksia meidän nykyjärjestelmä on saanut aikaan.

Muissa Pohjoismaissa on ollut vallalla päihderiippuvuudesta toipumiseen tähtäävä hoito, toisin kuin Suomessa.

– Unohdetaan usein, että valtaosa noin puolesta miljoonasta päihderiippuvaisesta on aivan normaaleja työssäkäyviä miehiä ja naisia eli alkoholi on edelleenkin Suomessa se ykköspäihde, Hiippavuori muistuttaa.

Siksi vanhat muistikuvat Turmiolan Tommeista tai asemilla notkuvista katunisteistä on todellisuudessa väärä mielikuva päihdeongelmista, jotka ovat levinneet laajalle.

– Kuka tahansa voi sairastua päihderiippuvuuteen ja noin joka kymmenes suomalaisista sairastaa sitä.

Päihderiippuvuuteen liittyy paljon puhumattomuutta ja häpeää, joka myös ehkäisee hoitoon hakeutumista. Siksi aiheesta pitää Hiippavuoren mukaan sinnikkäästi ja rohkeasti puhua, asioiden oikeilla nimillä. Jo se, että ymmärtää, että kyseessä on sairaus, josta voi toipua, auttaa alkuun.

Hiippavuori kehottaakin lähtemään liikkeelle mutkattomasti perusasioista.

– Ota selvää, minkälaisesta sairaudesta päihderiippuvuudessa on kyse.

Päihderiippuvuuteen liittyy paljon inhimillistä kärsimystä ja usein siitä kärsii koko päihderiippuvaisen lähipiiri. Hiippavuori on itse nähnyt sairauden ja siitä toipumisen läheltä.

– Raittiin elämän myötä koko perhe- ja lähipiirin keskinäiset suhteet paranevat ja aukeaa aivan uusi elämä, jollaisesta ei osannut riippuvuuden hallitessa unelmoidakaan.

KD-valtuutettuna ja vara-aluevaltuutettuna vaikuttava Hiippavuori harkitsee parhaillaan vakavasti eduskuntavaaleihin lähtöä. Samalla hän työstää kristillisdemokraateille uutta päihdepoliittista ohjelmaa. Hiippavuoren ideasta lähti myös eduskunnassa lokakuun alussa järjestetty päihde-ilta, jolle toivottiin jatkoa.

– Toivon että voisin olla vaikuttamassa siihen, että inhimillistä kärsimystä olisi vähemmän ja mikäli jostain leikataan, niin leikataan pahoinvoinnista. Päihdehoitojärjestelmän uudistaminen olisi otettava hallitusohjelmaan, koska meillä on rahat loppu ja ihmiset voivat entistä pahemmin.

– Minua kiinnostaa ihmisten todellinen hyvinvointi ja siitä näkökulmasta on uskallettava tarkastella yhteiskunnan monia muitakin sektoreita. Suomeen tarvitaan suunnanmuutos, Hiippavuori vetoaa.

Kuuntele koko Hiippavuoren haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 29.10 klo 12.50 alkaen.

Ylös