”Kun totuus ja rakkaus ovat käsi kädessä, ei sanomaa tarvitse kaunistella” – Eduskuntavaaleihin lähtevä Katriina Hiippavuori haluaa olla rohkea uudistaja

21.12.2022 klo 10:16 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri nimesi joulu alla maskulaisen Katriina Hiippavuoren, 37, ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Hänet tunnetaan rohkeana puhujana, joka ei peittele sanomaansa.

”Kaunistelematta Katriina” ja ”Rohkeutta sanoa, sydäntä puolustaa” – vaalilauseet kuvaavat maskulaisen valtiotieteiden maisteri ja kristillisdemokraattien eduskunta-avustaja Katriina Hiippavuoren asennetta ja ominaisuuksia.

– Olen rohkea puhuja, hän myöntää.

Myös Hiippavuoren seuraajat sosiaalisessa mediassa ovat oppineet tuntemaan selväsanaisen ja johdonmukaisen ajattelijan, joka purkittaa tarvittaessa sanottavansa puolitoistaminuuttiseen videoon.

– Ajattelen, että ne ovat materiaalia, jonka kautta ihmiset on oppinut tuntemaan minut; yhdistävät nimen ja kasvot ja ovat kuulleet joskus rohkeaakin puhetta siitä, mitä ajattelen ja mihin uskon, hän sanoo.

Kohtikäyviä sanoja pelkäämättömällä Hiippavuorella on halu edistää sananvapautta ja uskonnonvapautta. Hän kertoo olevansa huolissaan moniäänisyyden kaventumisesta julkisessa keskustelussa.

Perheiden ja vanhemmuuden tukemisen hän kokee ensiarvoisen tärkeäksi, koska perheistä nousee koko yhteiskunnan hyvinvointi. Hiippavuoren edustamien kristillisdemokraattien ajatuksenakin on olla johtava perhepuolue.

Yrittäjyys ja elinkeinoelämän asiat ovat yhtenä kärkiteemana, joista ajankohtaisimpana on maatalousyrittäjien ahdinkoon vastaaminen sekä huoltovarmuudesta huolehtiminen. Hiippavuori on puhunut sitkeästi myös päihdehoitojärjestelmän uudistamisesta, joka tuottaisi hyvinvointia ja toisaalta kipeästi tarvittavia säästöjä. Päihteistä syntyy yhteiskunnalle vuosittain 13 miljardin euron kulut.

– Leikkaamalla pahoinvoinnista voitaisiin säästää miljardeja

Hiippavuori haluaa nostaa keskusteluun kaikilla politiikan sektoreilla vaikuttavuuden näkökulman:

– Jos mietitään vaikkapa lastensuojelua, päihdehoitojärjestelmää tai maahanmuuton ja kotoutumisen vaikuttavuutta, niin meidän täytyy alkaa tarkastella, että tehdäänkö oikeita ja aidosti vaikuttavia asioita.

– Leikkaamalla pahoinvoinnista voitaisiin säästää miljardeja, eduskuntaankin päihdepoliittisen tapahtuman koonnut Hiippavuori sanoo.

Katriina Hiippavuori toimii myös vankilalähettinä. Kuvassa hän on Aurassa Käyrän vankilassa niin ikään  vankilalähetti Mika Hedmanin kanssa.

Yhteiskunnallinen ura tuli hänelle ikäänkuin viitoitettuna jo lukioikäisenä. Hiippavuori muistaa rehtorinsa rohkaisun: ”Hyville tyypeille löytyy aina töitä ja Katriina, sinä olet yksi sellainen.”

Taival jatkui lukion jälkeen yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan Turussa, jossa valtio-oppi valikoitui pääaineeksi. Luonnollinen jatkumo siihen oli opiskelijapolitiikka ja puoluetoiminta Kokoomuksessa. Ovi aukesi myös kaupunginvaltuustoon Turussa jo 2008.

Kokoomus ei enää oman sydämeni muuttuneita arvoja edustanut ja jäin politiikasta pois kymmeneksi vuodeksi

Hiippavuoren elämässä tapahtui kuitenkin muutos 2012.

– Uskoontulon myötä koin, että Kokoomus ei enää silloin oman sydämeni muuttuneita arvoja edustanut ja jäin politiikasta pois kymmeneksi vuodeksi.

Näiden vuosien aikana henkilökohtaisessa elämässä tapahtui paljon: Valtiotieteiden maisteriksi 2010 valmistunut Katriina perusti perheen, sai kolme lasta ja opiskeli lisäksi rikosseuraamusalan sosionomiksi. Hän työskennellyt Rikosseuraamuslaitoksessa ennen paluutaan politiikkaan.

– Politiikasta lähteminen mahdollisti sen, että pystyin oikeasti tulemaan siitä kuplasta ulos tarkastelemaan asioita kriittisesti.

Hän ei itse asiassa ajatellut enää palaavansa politiikkaan. Hän vastusteli kuntavaaleihin lähtöä 2021, mutta suostui lopulta kristillisdemokraattien ehdokkaaksi ja meni läpi. Myös aluevaaleista tuli varavaltuutetun paikka tammikuussa 2022.

Samoihin aikoihin hän johdattui kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n avustajaksi eduskuntaan helmikuussa 2022.

Uskon Jumalan johdatukseen ja voin sanoa tämän ilman mitään jyrkkyyttä.

– Olen saanut kulkea avoimista ovista. Uskon Jumalan johdatukseen ja voin sanoa tämän ilman mitään jyrkkyyttä.

Itse asiassa Hiippavuori on kaikkiin viimeisiin vaaleihin lähtenyt syvällä sisimmässään ajatus siitä, että joku löytäisi hänen todistuksensa ja Jeesuksen elämäänsä.

– Tai jos joku saa uudistua uskossa. Tämä on se kantava ajatus: Saada ilmaista mainosaikaa evankeliumille, joka on lopulta tärkein asia tässä elämässä.

Hiippavuori tarkoittaa myös, että hengellisiä ja maallisia tehtäviä ei voida erottaa: Jumala on aikojen kuluessa aina nostanut hänen valitsemiaan ihmisiä tärkeisiin paikkoihin yhteiskunnassa.

– Aina, kun on ollut Jumalan mielen mukaisia hallitsijoita, niin se on vaikuttanut tervehdyttävästi koko kansaan. Uskon, että Jumalan rakkaus Suomen kansaa kohtaan on niin suurta, että hän  lähettää vieläkin niitä hänen valitsemiaan keskeisille päätöksentekopaikoille; olen se sitten minä tai on se sitten joku muu, hän sanoo.

Eduskunnassa työskentelyllä on ollut jo nyt politiikantekoakin suurempi tehtävä: Viedä Jumalan hyvyyttä ja rakkautta eteenpäin.

– Olen saanut tavata kansanedustajia ja ministereitä ja virkamiehiä ja olen saanut jo nyt rohkaista ja todistaa.

Joulun alla hän toivoo samaa siunausta kaikille suomalaisille:

– Elämme kovaa ja kylmää aikaa. Kuitenkin ihmisillä on ne samat nähdyksi, kuulluksi ja rakastetuksi tulemisen tarpeet. Nyt jos koskaan tarvitaan välittämistä, lempeitä ja rakkaudellisia sanoja. Totuus tekee kipeää, mutta jos siinäkin on mukana rakkaus, se parantaa.

Katriina Hiippavuori toimii Kevätsateenkoti ry:n hallituksessa. Kuvassa hän on yhdistyksen Lämpöä lähimmäiselle -tapahtumassa Turussa.

Virallisesti kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri nimesi Hiippavuoren juuri joulun alla eduskuntavaaliehdokkaakseen. Vaalikampanja käynnistyy toden teolla tammikuussa ja varsinainen vaalistartti ajoittuu puolueen puheenjohtaja Sari Essayah’n Varsinais-Suomen vierailun yhteyteen lauantaina 4.2.2023.

Hiippavuoren päätöksessä lähteä ehdokkaaksi painoi nyt se, että yrittäjänä toimiva aviomies antoi ehdokkuudelle oman siunauksensa. Sen jälkeen on tapahtunut kaikenlaista, josta Hiippavuori kertoo olevansa nöyrin ja kiitollisin mielin, häkeltyneenä.

– Aivan ihmeellisellä tavalla tuntemattomia ihmisiä ympäri Suomea on laittanut minulle rohkaisua ja osa on tarjoutunut olemaan mukana kampanjassa jollain tavalla.

Hiippavuori on saanut konkreettista apua esimerkiksi nettisivuihin ja markkinointimateriaaliin. Hän uskoo, että yhteistyöllä Varsinais-Suomen kristillisdemokraattien ehdokkailla on tuhannen taalan paikka saada oma edustaja takaisin Arkadianmäelle.

– Tiedän, että en ole yksin tässä ja että tämä ei ole vain minun kampanjani, hän sanoo.

Katriina Hiippavuori

• 37-vuotias valtiotieteiden maisteri ja sosionomi
• eduskunta-avustaja Kristillisdemokraattisessa eduskuntaryhmässä
• naimisissa, kolme lasta
• Maskun kunnanvaltuutettu ja hyvinvointilautakunnan jäsen
• Varsinais-Suomen vara-aluevaltuutettu
• toimii Kevätsateenkoti ry:ssä ja kristillisessä vankilatyössä
• harrastaa lenkkeilyä ja maastopyöräilyä

Ylös