”Asiat, jotka ennen toivat turvaa, ovat nyt monen nuoren elämästä poissa” – Sari Tanuksen mukaan arvopohjan mureneminen heijastuu nuorten rikoksissa ja huumeiden käytössä

2.1.2023 klo 16:11 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan jengi- ja katuväkivalta on niin vakava asia, että sen juurisyihin on paneuduttava.

Eduskunta kävi aivan joulun alla keskustelua nuoriso- ja jengirikollisuuden kasvusta. Vaikka pääosa suomalaisnuorista voi hyvin, on etenkin huumeiden käyttö lisääntynyt nopeasti. Tällä hetkellä ihmetelläänkin, että mistä nuorten pahoinvointi on peräisin ja miten siihen voisi yhteiskunnallisesti puuttua.

Sari Tanuksen mukaan päihteiden käyttö ja huume- sekä päihderiippuvuus ja monet muutkin riippuvuudet ovat näkyneet nuorten keskuudessa.

– Tämä on sellainen iso asia, jonka eteen on hyvä ja täytyykin pysähtyä: Mitkä ovat niitä todellisia juurisyitä, minkä takia nuoret voivat niin huonosti, Tanus toteaa KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deillä.

– Toki väistämättä itselle tulee mieleen, että arvopohja on yhteiskunnassa muuttunut. Asiat, jotka loivat ennen turvaa, ovat nyt monen nuoren ja monen perheen elämästä poissa.

Taustalla ovat myös perheiden haasteet ja esimerkiksi häiriöiden, kuten adhd:n esiintyminen. Huumeita on myös hyvin helposti saatavilla.

Arvomurros näkyy Tanuksen mukaan erityisesti silloin, kun tulee vastoinkäymisiä ja pitää ahdistukseensa saada helpotusta. Tänä päivänä monet tukeutuvat näissä tilanteissa päihteisiin ja huumeisiin.

– Toivoisi, että entistä useammat voisi kuitenkin löytää ne kestävät arvot ja paremminkin löytää sitä turvaa siitä, että laitetaan käsiä ristiin ja huokaistaan Taivaan isälle ne asiat, mutta meillä on entistä enemmän perheitä joissa ei edes opeteta näitä asioita.

– On todella ikävää, että myös kouluissa kyseenalaistetaan näistä asioista puhumista ja näiden asioiden opettaminen.

Taustalla ovat myös perheiden haasteet ja esimerkiksi häiriöiden, kuten adhd:n esiintyminen. Huumeita on myös hyvin helposti saatavilla.

Tanuksen mukaan nuorten pariin pitäisi jalkautua enemmän, kuunnella heitä ja vastata heidän tarpeisiinsa. Tarvitaan asuntoja, tarvitaan työtä ja tarvitaan toimeentuloa.

– Tarvitaan joissain tapauksissa lääkityksiä. Tarvitaan diagnosointia: Esimerkiksi ADHD:n tyyppisiä sairauksia on paljon diagnosoimatta. Mikäli he eivät ole saaneet oikeaa diagnoosia ja oikeaa lääkitystä, niin he helposti tukeutuvat huumeisiin, Tanus muistuttaa.

Toisin sanoen: Tarvitaan asianmukaista kohtaamista, diagnosointia ja rinnalla kulkemista. Riittävästi tukea ja napakkuutta.

– Joskus tarvitsee olla tiukkana. Rakkaus ilman rajoja ei ole rakkautta.

Kristillisdemokraatit ovat vaalisloganinsa mukaisesti peräänkuuluttaneet suunnanmuutosta Suomeen. Tanuksen mukaan tarvitaan vastuullista ja järkevää politiikkaa sekä keskittymistä perusasioihin. Kestävien arvojen lisäksi kysymys on turvallisuudesta, sisäisestä ja ulkoisesta sekä  riittävistä panostuksista esimerkiksi ruokaturvaan.

Terveydenhuolto on aivan keskeinen asia.

– Riittävästi hoitoa ja hoivaa niin ikäihmisille kuin lapsiperheille. Matalan kynnyksen palveluja, sosiaalipuolen tukielementtejä.

Tulevan vuoden alussa rauhaa toivotaan nyt enemmän kuin aikoihin. Moni etsii rauhaa joogasta tai mindfulnessista, mutta Tanuksen käsityksen mukaan rauha tulee yhteydestä elävään Jumalaan.

– Meille on rantautunut paljon itämaisia, toisten uskontojen oppeja, mutta meillä on elävä Jumala. Joulun sanoma on, että Jumala tuli ihmiseksi ja hänen kautta voidaan saada yhteys Jumalaan, Tanus sanoo.

Ohjelman päätteksi hän toivottaa kaikille kuulijoille rauhan ja toivon täyteistä uuden vuoden aikaa.

Sari Tanuksen KD-Kompassi-haastattelu esitettiin uudenvuodenaattona 31.12.2022 Radio Deillä. Maanantaina 2.1.2023 klo 22.40 lähetyksen voi kuunnella uusintana Radio Deillä.

Ylös