Talous, terveys, huoltovarmuus ja kristilliset arvot – Sari Essayah haluaa Suomeen suunnanmuutoksen, joka kestää

5.1.2023 klo 10:44 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit haluavat Suomeen suunnanmuutosta, joka voi tapahtua kevään eduskuntavaaleissa. Puheenjohtaja Sari Essayah kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa, millaiselta vaalikevät näyttää ja mitä puolue tavoittelee.

Politiikan kevät 2023 kulminoituu eduskuntavaaleihin huhtikuun alussa. Ennakkoäänestys alkaa jo maaliskuussa ja ehdokaslistojen laadinnassa ollaan loppusuoralla.

– Kristillisdemokraateilla on ensinnäkin hyviä, asiantuntevia, asiallisia ja ahkeria ehdokkaita, joista tulee hyviä kansanedustajia. He ovat loistava joukko ihmisiä edustamaan arvoja ja asioita joita tarvitaan, kun suuntaa olla muuttamassa.

Kun äänestää kristillisdemokraatteja, niin tietää saavansa luotettavan ja vastuullisen päättäjän

– Siinä mielessä uskallan antaa äänitakuun siitä, että kun äänestää kristillisdemokraatteja niin tietää saavansa luotettavan ja vastuullisen päättäjän, joka jatkossakin toimii kansalaisten hyväksi ja hyödyksi, Essayah kehuu joukkuettaan KD-Kompassi-ohjelmassa.

Hän arvioi, että tulossa on mielenkiintoinen vaalikevät jo ihan senkin takia, että eduskunnassa on vielä tärkeitä asioita kesken. Muun muassa translaki jäi selvitettäväksi. Edelleen odottellaan myös sitä, mitä tapahtuu kansalaisten sähkötuille, jossa monenlaista mallia on ollut ilmassa.

Kaikkein keskeisimpiä huolia, joita KD nosti jo syksyllä vaihtoehtobudjetissaan esille liittyy maatalouden tilanteeseen ja terveydenhuoltoon. Hyvinvointialueet ovat juuri käynnistyneet ja on tullut selväksi, että hyvinvointialueilta puuttuu rahaa ja tekijöitä.

Suomessa valmistaudutaan eduskuntavaaleihin myös aivan eri tunnelmissa kuin viimeksi, vuonna 2019. Koronapandemia käynnisti velkaantumiskierteen ja Venäjän hyökkäyssota puolestaan energiakriisin ja molemmat yhdessä inflaatiokierteen.

Essayah nostaan ensimmäisenä esiin Suomen velkaantumisen, johon tarvitaan suunnanmuutosta. Hän myöntää, että on ollut myös sellaista velkaantumista, jolle oppositiokin on näyttänyt vihreää valoa, kuten koronan aikana satsaukset terveydenhuoltoon ja yrityksiin. Samoin lisäpanostuksia maanpuolustukseen ja turvallisuuteen on tarvittu Venäjän hyökkäyssodan takia.

– Mutta täytyy sanoa, että suuri osa on kuitenkin ollut sitten sellaista julkisen talouden paisuttamista, jota Marinin hallitus on tehnyt ideologisilla perusteilla. On aika karua lähteä tästä miettimään niitä tulevia vuosia ja voisi sanoa vuosikymmeniäkin, mitä maksettavaa tästä sitten lapsille ja lastenlapsille koituu.

Millaista suunnanmuutosta kristillisdemokraatit sitten erityisesti nyt haluaa viedä eteenpäin?

Jos KD.lle löytyisi paikka esimerkiksi tulevassa hallituksessa, niin Essayah lähtisi liikkeelle siitä, että pitää pystyä palauttamaan luottamus suomalaiseen yhteiskuntaan. Siihen tarvitaan talouden suunnanmuutos. Tällä kaudella on annettu lupauksia palveluista, joita ei ole pystytty millään tavalla täyttämään: On kiristetty erilaisia kriteeristöjä, mittareita ja määräaikoja, mutta ei kuitenkaan ole pystytty osoittamaan resursseja.

– Tämä on syönyt luottamuspääomaa ja näkyy niin terveydenhuollossa, varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa ja sosiaalitoimessa. Kansalaisille koko ajan luvataan enemmän kuin on mahdollista toteuttaa, Essayah sanoo.

Aika on osoittanut, miten keskeistä on omavaraisuuden ja huoltovarmuuden varmistaminen niin energiapolitiikassa kuin elintarvikkeiden osalta.

– En voi ymmärtää sitä, että suomalainen maatalous on päästetty EU-ajan suurimpaan kriisiin tällaisena maailman aikana.

– Nyt jos koskaan meidän pitäisi pystyä huolehtimaan viljelijöiden jaksamisesta ja siitä, että tilat pysyvät pystyssä. Tällä hetkellä kolme tilaa päivässä pistää ovensa säppiin. Meiltä loppuu kohta suomalainen ruoka lautaselta jos nyt ei nopeasti toimita, Essayah muistuttaa.

Ja lisää:

– Kristillisdemokraateille keskeistä on se, että suomalaisen yhteiskunnan arvopohja eli kristilliset arvot säilyvät. Lapsilla ja nuorilla on oltava kasvurauha ja heidän on saatava kunnon eväät elämään ja ja jokaisesta ikäihmisestä pitää pystyä huolehtimaan.

Kuuntele Sari Essayah’n koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 7.1. klo 12.50.

 

Ylös