”Kristillisdemokraatit tulevat eduskuntakäsittelyssä esittämään translain hylkyä” – Päivi Räsäsen mukaan sote-valiokunnan päätös tukea translakiesitystä on vahingollinen

19.1.2023 klo 11:30 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen pitää sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätöstä translaista surullisena ja vahingollisena.

– Olen syvästi pettynyt siihen, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistö päätyi hyväksymään lain, jonka mukaan kuka tahansa voi muuttaa sukupuolensa ilman mitään lääketieteellistä perustelua. Tämä laki muuttaa sukupuolen käsitteen biologiselta perustalta ihmisen omaan tunnekokemukseen pohjaavaksi, Räsänen kommentoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätöstä näyttää vihreää valoa hallituksen translakiesitykselle.

Valiokunta puoltaa translakiesitystä äänin 11-5. Translain uudistus etenee eduskunnan täysistunnon käsittelyyn ensi viikolla ja se on tarkoitus viedä maaliin vielä tämän vaalikauden aikana.

– Kristillisdemokraateilla ei ole sosiaali- ja terveysvaliokunnassa edustajaa, mutta tulemme täysistunnon käsittelyssä esittämään lain hylkyä, Räsänen kertoo.

Hän pitää järkyttävänä, että valiokunnan enemmistö ponnessaan haluaisi laajentaa sukupuolen vaihtamisen koskemaan myös alaikäisiä lapsia ja nuoria.

Kokoomuksen vaatima pieni korjaus ei Räsäsen mukaan poista perusongelmaa. Esityksessä sukupuolen käsite irrotetaan biologiasta ja sen määrittäjäksi tulee sisäinen kokemus omasta sukupuolestaan, joka on irrallinen hänen kehostaan.

Esityksen mukaan sukupuolen voi vaihtaa hakemusmenettelyllä ilman mitään muutosta sukupuolen ilmaisuun tai juridisen sukupuolensa tyypillisiä ulkoisia piirteitä.

– Jos sukupuoli merkitsee käsitteenä väestöryhmän sijaan identiteettiä, miten väestöryhmään kuuluvien ihmisten oikeuksia voidaan edistää? Biologinen sukupuoli on muodostanut perustan tasa-arvolaille, jonka tarkoitus on edistää naisten asemaa, Räsänen muistuttaa.

Esitystä on perusteltu transihmisten pakkosterilisaatioiden poistamisella. Tämä on Räsäsen mielestä tahallista harhaanjohtamista, sillä Suomessa ei transsukupuolisuuden perusteella ole tehty yhtään sterilisaatiota, ei pakolla eikä vapaaehtoisesti.

– Toteutuessaan esitys lisää entisestään sukupuolihämmennystä nuorten keskuudessa, jos nuoruusiän ahdistuksen selitykseksi yhä useammin tarjottaisiin ajatusta väärään sukupuoleen syntymisestä.

 

Ylös