Päivi Räsänen ehdottaa syntyvyyden syöksykierteeseen mallia Virosta ja Unkarista

9.2.2023 klo 17:42 Eduskunta Samuli Rissanen

Päivi Räsänen muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla, että syntyvyyden syöksykierteeseen tarvitaan perhepolitiikan suunnanmuutos.

– Kotihoidon tukea ei pidä romuttaa vaan kehittää, ja myös lapsilisiä on kehitettävä. Niitä ei ole sidottu indeksiin, ja niiden reaaliarvohan on suorastaan romahtanut, hän sanoi.

KD on esittänyt vaihtoehtobudjeteissa lapsilisiin korotusta, ja ehdottanut 1 000 euron vauvarahaa jokaisesta syntyvästä lapsesta, mutta Räsäsen mukaan tarvitaan myös ennakkoluulottomia ihan uusiakin malleja.

Esimerkiksi Virossa monilapsisten perheiden lapsilisien reippailla korotuksilla on saatu syntyvyys nousuun, siellä on saatu hyviä tuloksia.

– Kysynkin vielä teiltä, valtiovarainministeri: miltä kuulostaisi Unkarin perheuudistus, jossa alle 30-vuotiaat ensisynnyttäjät ja kaikenikäiset vähintään neljän lapsen äidit vapautetaan tuloverosta ja myös opintolainan saa anteeksi synnyttämällä lapsen alle kolmekymppisenä?

Valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan kannattaa suhtautua kaikkiin Räsäsen kuvailemiin kansainvälisiin esimerkkeihin kiinnostuksella ja avoimin mielin ja samalla ikään kuin tunnistaa se realiteetti, että kaikki eivät halua lapsia eivätkä kaikki voi saada lapsia.

— Mutta jos emme ajattele tätä vain yksilötasolla vaan yhteiskuntana, niin minä ainakin haluaisin rakentaa Suomea, jossa olisi henki ”lisää lapsia, totta kai” ja muistaisimme keskustella myös siitä, että lapset ovat ilon lähde, eivät pelkästään perheelle tuleva kulurasite tai työelämässä kuoppakohta naisille vaan myös yhteiskunnallinen ilo ja itse asiassa koko kansakuntamme jatkuvuuden välttämättömyys.

Saarikon muistutti, että aihepiiri on herkkä.

– Poliitikot eivät voi määrätä suomalaisia lisääntymään, ja sellaista politiikkaa en myöskään itse halua olla tekemässä. Edellytyksiä voi luoda.

Ylös