Sari Essayah Maaseudun Tulevaisuudessa: ”Pitää rehellisesti kertoa, että leikkaukset soteen karsivat maaseudun palveluita”

7.3.2023 klo 20:17 Politiikka Kristiina Kunnas

Leikkauslistoja terveydenhuoltoon esittelevien puolueiden olisi otettava vastuu siitä, että leikkaukset karsivat erityisesti maaseudun palveluita kovalla kädellä. Sari Essayah kritisoi tilannetta Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä

– Olisi rehellistä kertoa tämä, Essayah toteaa Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä.

Hänen mukaansa terveydenhuolto on ajautunut entistä pahempaan kriisiin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudistuksessa rahoitusta ei hoidettu kuntoon ja uudistus toteutettiin hallinto edellä.

– Korjattavaa on paljon. Seuraavan hallituksen on paikattava sote-uudistuksen valuvikoja niin, että kaikki saavat tarvitsemiaan sosiaali- ja terveyspalveluja ajoissa, työntekijät ovat motivoituneita ja heillä on hyvä olla työssään, Essayah edelleen vaatii kolumnissaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja on useaan otteeseen muistuttanut oman puolueensa julkaisemasta esityksestä sote-järjestelmän ja hyvinvointialueiden rahoitusmallin ongelmien korjaamiseksi.

Kristillisdemokraattien lääkkeet terveempään Suomeen ovat peruspalveluihin panostaminen, ennaltaehkäisy ja terveyden edistäminen, nopea hoitoon pääsy ja riittävät henkilöstöresurssit. Hoitoa on saatava yhden luukun periaatteella niin, että asiakkaan tilannetta katsotaan kokonaisuutena. Potilastietojärjestelmien kehittäminen tukee näitä tavoitteita. – Sari Essayah Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä

– Se on niin sanottu soten korjaussarja. Taidamme olla puolueista edelleen ainut, joka on julkaissut oman esityksensä, Essayah kirjoittaa.

Hän kritisoi kolumnissaan joidenkin puolueiden pelkkien leikkauslistojen esittelyä sotesta.

– Se ei vakuuta. Ainakin olisi rehellisempää kertoa, että silloin palveluverkkoa karsitaan kovalla kädellä, ja arvatenkin harvemman asutuksen Suomesta, Essayah kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa.

– Kristillisdemokraattien lääkkeet terveempään Suomeen ovat peruspalveluihin panostaminen, ennaltaehkäisy ja terveyden edistäminen, nopea hoitoon pääsy ja riittävät henkilöstöresurssit. Hoitoa on saatava yhden luukun periaatteella niin, että asiakkaan tilannetta katsotaan kokonaisuutena. Potilastietojärjestelmien kehittäminen tukee näitä tavoitteita, Essayah jatkaa.

Hän ottaa kolumnissaan kantaa myös sote-alan työntekijäpulaan.

– Siihen on vastattava riittävillä resursseilla ja hyvällä johtamisella. Ala kärsii työn kroonisesta kuormittavuudesta.

– Lyhyen aikavälin ratkaisuna tarvitaan esimerkiksi veroporkkanoita eläkkeellä oleville hoitajille sekä riittävä määrä tukityöntekijöitä, jotta hoitajat voivat keskittyä koulutustaan vastaaviin tehtäviin, Sari Essayah ehdottaa kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä.

 

Ylös