– Aion jatkossakin sanoa asiat kaunistelematta, Varsinais-Suomen KD:n äänikuningatar Katriina Hiippavuori sanoo

11.4.2023 klo 17:21 Politiikka Samuli Rissanen

Katriina Hiippavuori keräsi eduskuntavaaleissa 3495 ääntä. Äänisaalis yllätti, mutta menestys oli monen tekijän summa.

Hiippavuori toteaa ensimmäiseksi, että ei olisi omin voimin saanut tulosta aikaan vaan taustalla on usemman ihmisen työpanos. Ydinkampanjatiimistä oli vaalikentille jalkautuneena muutama henkilö, mutta esitteitä jakoi toistakymmentä ja reilu sata ihmistä toimi suosittelijoina.

Tärkeiden nettisivujen tekijä ilmoittautui Hiippavuorelle viestipalvelu Twitterin välityksellä.

– Hän hoiti kunniallisesti työn alusta loppuun asti ja saatiin upeat nettisivut tehtyä. Ne on tarkoitus jättää voimaan.

Talkootyönä tuli myöskin kampanjan digitaalinen sisältö, ilme ja kohdemarkkinointi sekä mainosmateriaalit.

– Siinä voi helposti olla 20 000 euron edestä työtä, hän laskeskelee.

Hiippavuori ei ole vielä varsinaista analyysiä tehnyt vaalituloksestaan, mutta sanomattakin on selvää, että kolmeen ja puoleen tuhanteen ääneen mahtuu kaikenlaisia ihmisiä.

– Eivät he kaikki uskovia pelkästään ole vaan siellä on liikkuvia äänestäjiä: Aiemmin kokoomusta tai perussuomalaisia äänestäneitä.

Hiippavuori itsekin oli aiemmin Kokoomuksen jäsen ja Turun kaupunginvaltuutettu.

– Sain suoraa viestiä kentältä, että siellä oli uusia äänestäjiä, jotka eivät voineet enää äänestää kokoomusta.

Oman menestyksensä taustalla Hiippavuori arvelee olevan pitkäaikaisen some-vaikuttamisen. Hän on tehnyt kolmen vuoden ajan nettiin evankelioivia videoita.

– Minulla on Youtube-kanava ja Facebookiin myöskin niitä olen tehnyt. Sitä kautta ihmiset ovat  oppineet tuntemaan minut paremmin.

Hiippavuoren videot ovat keränneet hyvin katseluja; joitakin niistä on katsottu jopa 15 tuhatta kertaa.

Mutta millainen henkilö Katriina Hiippavuori on videoiden takana?

– Varmasti sellainen, joka on valmis laittamaan itsensä likoon ja kaikki peliin puhumalla kaunistelematta.

– Ajattelin muuten jatkossakin puhua kaunistelematta, hän lisää.

Myös Hiippavuoren kutsumuksessa yhdistyvät hengellinen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Nyt, kun vaalit on käyty, niin sydän taas palaa enemmän evankelioivien videoiden tekemiseen.

– Sehän on se todellinen suunnanmuutos. Vaikka me politiikan kautta voidaan tuoda määrättyä suunnanmuutosta yhteiskuntaan hyvillä ohjelmilla, niin todellinen suunnanmuutos tapahtuu ihmisen sydämessä. Sen seurauksena teotkin alkavat muuttua.

Nämä nykyiset kriisit, joiden keskellä elämme, ovat seurausta syvemmästä kriisistä ja se on hengellinen kriisi.

Hiippavuori kertookin lähteneensä kaikkiin vaaleihinsa siitä, että evankeliumi voisi samalla mennä eteenpäin.

– Jos joku löytää evankeliumin ilosanoman vaalityöni välityksellä, niin olkoon se sitten se punainen lanka siellä taustalla.

Tällä hetkellä Hiippavuori työskentelee KD:n eduskuntaryhmässä. Sari Essayahia hän on avustanut nyt puolitoista vuotta.

Hän myöntää, että pitemmän päälle Helsingin ja Maskun välillä reissaaminen on kuluttavaa kolmen lapsen äidille.

Parin seuraavan kuukauden aikana muutosta voi olla ilmassa, sillä uusi eduskuntakausi on käynnistynyt ja pian seuraavat hallitusneuvottelut.

– Olisi hienoa työskennellä hallitusvastuussa olevan puolueen sisällä. Olisi hienoa nähdä Sari Essayah ministerinä, hän sen paikan totisesti ansaitsisi. Toisaalta ei käy kateeksi nykyisiä uusia kansanedustajia, koska ei heillä ole kuin hankalia päätöksiä edessä tulevina päivinä.

Entä nähdäänkö Hiippavuori neljän vuoden kuluttua uudelleen ehdokkaana?

Hän kertoo olleensa aiemmin sitä mieltä, että oman listan kanssa meneminen on hyvä juttu ja vaaliliitto menneiden talvien lumia.

– Arkitodellisuus on kuitenkin näyttänyt sen, että kansanedustajan paikka omalla listalla on hyvin suuren työn takana ja vaatii pitkäjänteistä vaalikausien välillä tehtävää työtä. Se ei voi olla vaalityö, joka alkaa kaksi kuukautta ennen vaaleja.

Hiippavuori laskee, että vaikka hän olisi nyt saanut 8000 ääntä, niin se ei olisi riittänyt. Sen sijaan vaaliliitto vaikkapa Liike Nytin kanssa olisi tuonut paikan.

Työn on siis oltava organisoidumpaa, suunnitelmallisempaa ja systemaattisempaa. Tarvittaisiin niitä uusia innokkaita KD-aktiiveja, joilla on näkökykyä siihen, millä tavalla KD voi Varsinais-Suomessakin tulla varteenotettavaksi.

– Neljä vuotta tuntuu pitkältä ajalta. Pidän kaikki ovet avoimena. Olen saanut paljon rohkaisua, että seuraavissa vaaleissa se on sitten läpimenon paikka.

Lopuksi Hiippavuori palaa vielä aiheeseen, joka on hänelle sydämen asia: Nähdä Suomen uudistuvan, myös hengellisesti.

– Tämä maa olisi kipeästi kaivannut Jumalan sanaan turvaavia ihmisiä eduskuntaan.

Hän uskoo, että sillä olisi tervehdyttävä vaikutus koko maahan, jos Jumalan mielen mukaisia päätöksiä tekeviä kansanedustajia tai päättäjiä olisi enemmän.

– Ajattelen, että se on myös hätähuuto. Nämä nykyiset kriisit, joiden keskellä elämme, ovat seurausta syvemmästä kriisistä ja se on hengellinen kriisi.

Hän muistuttaa Aikakirjan (2.Aikakirja 7:14) sanasta: Jos kansani, jonka olen ottanut omakseni, nöyrtyy ja rukoilee, kääntyy minun puoleeni ja hylkää pahat tiensä, niin minä kuulen sitä taivaaseen, annan sen synnit anteeksi ja teen sen maan jälleen terveeksi.

– Se on ikään kuin lainalaisuus siitä, miten Jumalan järjestys toimii: Etsi ensin hänen valtakuntaansa, ja sen jälkeen kaikki muukin annetaan.

Ylös