KD on valmis eri hallituskokoonpanoihin – Sari Essayah kertoi puoluehallitukselle lähtevänsä rakentavalla otteella tunnusteluihin

15.4.2023 klo 11:26 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit on valmis osallistumaan erilaisiin hallituskokoonpanoihin, kunhan hallituksen ohjelma on yhteensovitettavissa puolueen arvojen ja ohjelmien kanssa, Sari Essayah viestitti puoluehallituksen kokouksessa.

Kristillidemokraattien puoluehallitus on koolla ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen. Piiripuheenjohtajista koostuva puolueen päättävä elin pui kokouksessaan vaalitulosta ja toisaalta puolueen askelmerkkejä hallitustunnusteluihin.

Puoluehallitukselle puhunut Sari Essayah sanoi, että puolueen vaaliohjelmista ja muistakin sektorikohtaisista politiikkaohjelmista löytyy vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Essayah sanoo, että puolueen ahkera ohjelmatyö maksoi itsensä takaisin jo vaaleissa, sillä ohjelmasta saatiin vaalikeskusteluihin johdonmukaiset linjaukset.

– Kun ilta toisensa jälkeen istuin puoluejohtajien vaalitenteissä, niin monella puolueella oli arpomista, että mitä he oikeastaan linjaavat. Esimerkiksi perussuomalaisilla ei ollut kirjoitettua vaaliohjelmaa, niin heille se aiheutti tilanteen, että yksi sanoo yhtä ja toinen sanoo toista.

Vaaliohjelma antaa selkänojan hallitustunnusteluihin.

KD:lla vaaliohjelma sen sijaan antaa selkänojan hallitustunnusteluihin.

– Me haluamme vaalienkin jälkeen edistää vastuullista talouspolitiikkaa, jolla tuetaan työllisyyttä ja yritysten syntymistä ja myöskin kansallista kilpailukykyä. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat avainasemassa työllisyyden parantamisessa, ja verotuksen on oltava pitkäjänteistä ja johdonmukaista.

Keskeistä ovat myös linjaukset koskien sotea ja erityisesti vanhustenhoivaa. Maa- ja metsätaloutta koskevat asiat korostuivat niin ikään KD:n vaalikampanjassa ja ulostuloissa.

Essayah muistelee neljän vuoden takaista tilannetta, jolloin hallistustunnustelija Antti Rinteen kysymyspatteristosta ei löytynyt yhtään maataloutta koskevaa kysymystä.

– Se kyllä näkyi sitten neljän vuoden aikana, kun maatalous kriisiytyi entistä pahemmin.

Essayah korosti ja sai piirijohtajilta vastakaikua sille, että hallitustunnusteluihin lähdetään korostamalla sitä, että KD on yhteistyökykyinen ja rakentava puolue.

– Kristillisdemokraatit on valmiina osallistumaan erilaisiin hallituskokoonpanoihin, kunhan hallituksen ohjelma on yhteensovitettavissa meidän puolueemme arvojen ja ohjelmien kanssa.

”Järjen ääni resonoi”

Sari Essayah kertasi puoluehallitukselle KD:n vaalitulosta piireittäin, sillä piirien puheenjohtajat pääsivät ensimmäistä kertaa yhteen purkamaan kaksi viikkoa sitten käytyjä vaaleja.

Essayah piti Järjen Ääni -kampanjaa onnistuneena ja hyvin ajankohtaisena, sillä koronan jälkihoidon ja sodan vuoksi laukalle lähtenyt inflaatio oli ehtinyt nostanut suomalaisten elinkustannukset tappiin.

Järjen ääni resonoi niin, että se toi reilu kymmenen tuhatta lisä-ääntä verrattuna 2019 vaaleihin.

Essayah suree kuitenkin KD:lle epäedullista vaalijärjestelmää: Kannatus oikeuttaisi suoralla vaalittavalla 8 paikkaan, mutta tulos jäi 5 paikkaan.

Hampaankoloon jäi hiertämään myös Helsingin paikka, joka jäi noin 350 äänen päähän. Savo-Karjalan toinen paikka noin parintuhannen äänen päähän.

– Helsingissä vaaliliittokumppanimme Keskusta alisuoriutui todella pahasti, Essayah toteaa.

Toisaalta puolue löi gallupit Hämeessä, josta Päivi Räsänen puristi itsensä läpi ja kasvatti henkilökohtaista äänimääräänsä.

Väkirikkaalla Uudellamaalla nähtiin Essayahin mukaan nyt poikkeuksellisen monta hyvää kampanjaa, joita siivitti avoin kilpailu ja puolueen antama, viimekertaista suurempi tuki.

Essayah nostaa yksittäisenä tuloksena Varsinais-Suomesta 3 500 ääntä keränneen Katriina Hiippavuoren.

– Se on erinomainen tulos.

Ylös