”Onko se yksi syy, miksi alalta paetaan” – Sari Essayah vahvistaa, että terveydenhuollon eettisestä kuormasta on keskusteltu Säätytalolla

9.6.2023 klo 10:37 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vahvisti, että terveydenhuollon eettisestä kuormasta on keskusteltu Säätytalolla.

Essayah oli ainut puheenjohtajista, joka saatiin Säätytalon portaisiin kommentoimaan hallitusneuvotteluja perjantai-aamuna 9.6. Säätytalo on aika lailla tyhjentynyt ja hiljentynyt, kun osa ryhmistä on saanut työnsä päätökseen ja osassa jo viimeistellään tekstejä etätyönä.

Puheenjohtajapöydässä on nyt viikonloppuna taukoa muun muassa RKP:n puoluekokouksen vuoksi. Esimerkiksi perussuomalaisten Riikka Purra ei ollut tulossa perjantaina Säätytalolle lainkaan.

– Nyt tilanne on se, että vaikeita asioita on yhä pöydällä ja neuvottelut ovat hieman pattitilanteessa, kun osa väestä on muualla kuin täällä Säätytalolla, Essayah kertoi toimittajille.

Hän sanoi olevansa paikan päällä siksi, että tekstien viimeistelyä käydään ryhmissä läpi ja hän haluaa puolueensa puheenjohtajana olla tavoitettavissa. Päivään sisältyy myös yksi eduskunnan Suuren valiokunnan virallinen etäkokouskin.

Säätytalon ulkopuolella on tällä viikolla viritelty jo presidentinvaalikuvioita.

– Kristillisdemokraateilla on puoluekokous elokuun lopussa ja siellä tehdään päätös presidenttiehdokkaasta ja toivotan teidät kaikki tervetulleeksi Joensuuhun, Essayah sanoi toimittajille.

Kristillisdemokraattien osalta toimittajia kiinnosti se, mitä terveydenhuollon henkilöstön omantunnonvapaudesta aborttien suhteen on keskusteltu ja onko siitä tulossa hallitusohjelmaan jokin kirjaus.

Essayah vahvisti, että terveydenhuollon henkilöstön eettisestä kuormasta, mitä hoitotyössä koetaan, on keskusteltu kokonaisuutena.

– Ymmärtääkseni siitä on sote-pöydässä keskusteltu.

Eettisestä kuormasta on keskusteltu Essayahin mukaan siksi, että on ollut tärkeä pohtia, onko se yksi syy miksi alalta tällä hetkellä paetaan tai sinne ei hakeudu lainkaan.

Essayahin mukaan kyse on ollut laajemmasta asiasta kuin ainoastaan abortista.

– Se liittyy esimerkiksi siihen, että kotihoidossa hoitajat eivät ehdi olla riittävän pitkään hoidettavan luona tai kun on säästetty vaikkapa hygieniatuotteita ja vanhus on ollut märissä vaipoissa.

– Eettinen kuorma sisältää toki myöskin sitten esimerkiksi raskaudenkeskeytyksiiin osallistumiset, hän sanoi.

Eettisestä kuormasta on keskusteltu Essayahin mukaan siksi, että on ollut tärkeä pohtia, onko se yksi syy siihen, miksi alalta tällä hetkellä paetaan tai sinne ei hakeudu lainkaan.

– Alan vetovoima on heikko.

Keskustelussa on ollut myös saattohoidon ja kivunlievitykseen parantaminen eli koko palliatiivisen hoidon parantaminen.

– Nämä ovat olleet myöskin niitä asioita, jotka liittyvät myöskin eettiseen kuormaan ja siihen, että millä tavalla elämän loppuvaiheessa olevaa potilasta kohdellaan. Nämä ovat keskeisen tärkeitä kysymyksiä hoitotyössä.

Ylös