Essayah muistutti Kuntaliiton paneelissa nykyvelasta suuren osan menevän edellisen hallituksen holtittoman velan hoitoon

13.9.2023 klo 11:43 Politiikka Kristiina Kunnas

Kuntaliiton puheenjohtajapaneeli sähköistyi moneen kertaan, kun hallituksen ja opposition välinen keskustelu yltyi väittelyksi. Essayah ei antanut kävellä ylitseen vaan piti sinnikkäästi kiinni puheenvuorostaan.

Keskustan puheenjohtaja, edellinen valtiovarainministeri Annika Saarikko väitti opposition olleen mukana viime eduskuntakauden velkaantumisessa. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ei purematta niellyt Saarikon yhteisvelkaantumis-väitettä.

Essayah’a yritettiin keskeyttää useita kertoja hänen puheenvuoronsa aikana.

– Viime hallituskaudella velkaannuttiin 40 miljardia. Oppositio tuki niitä velkaantumisia, jotka johtuivat koronasta ja Venäjän aggressiivisesta hyökkäyssodasta Ukrainaan. Näissä asioissa, kuten puolustuksen vahvistamisessa, tuimme.

– Yksi kolmasosa velasta oli kaikkea muuta – ja sitä ei oppositio ollut tukemassa, Essayah muistutti ja sai Saarikon tivaamaan, mitä muka ei tuettu.

– Kun katsotaan sitä kymmentä miljardia, joka meillä nyt on sylissä, siitä kolme miljardia on korkokuluja siitä, että teidän hallitus velkaantui holtittomasti, Essayah jatkoi kritiikkiään.

Pääministeripuolueesta (sdp) tuli silloin se äänenpaino, ettei velkaantumisella ole mitään väliä. – Sari Essayah

– Pääministeripuolueesta (sdp) tuli silloin se äänenpaino, ettei velkaantumisella ole mitään väliä. Presidentti muistutti, että nyt on boomereitten aika. Tällä hetkellä osoitetaan, että boomerit ovat olleet oikeassa: kyllä velkaantumisella on väliä. Kolme miljardia joudutaan teidän toimien vuoksi maksamaan niitä korkoja! Essayah jatkoi välihuuteluista ja keskeyttämisyrityksistä huolimatta.

– Nyt teemme ratkaisuja. Ne 100 000 työllistä, jotka on kirjattu hallitusohjelmaan ja mitkä ovat myöskin valtiovarainministeriön todentamia työllistymistoimia, ovat aivan ratkaisevassa asemassa.

– Ihan keskustelukulttuurinkin vuoksi sanon, että meidän kannattaa yhdessä suunnata ajatukset siihen, miten me pääsemme tästä tilanteesta, mihin Suomi on ajautunut, eteenpäin. On tärkeää muistaa, miksi olemme tässä tilanteessa!

Essayah piti poikkeuksellisen kiivaasti kiinni puheenvuorostaan, vaikka huutelua ja keskeyttämisyritystä tuli niin vierestä kuin myös juontajan puolelta.

– Nyt annetaan sykkeen laskea ja muistetaan, että emme ole eduskunnassa, juontaja Jussi-Pekka Rantanen totesi.

Keskustelu päättyi lopulta leppeässä tunnelmassa, kun puheenjohtajat – tai varapuheenjohtajat – nimesivät parhaiten keskustelussa onnistuneen. Annika Saarikko sai eniten mainintoja, ja keskustavoittoiselta väeltä myös suurimmat aplodit. Perussuomalaisten Jani Mäkelä valitsi onnistujaksi Essayah’n, koska tämä nosti hallitusohjelmasta monia pointteja esiin.

 

Kuntaliiton puheenjohtajapaneeli oli suorassa striimilähetyksessä keskiviikkoaamupäivänä kymmenestä puoli kahteentoista. Se on katsottavissa jälkikäteen tallenteena osoitteessa kuntaliitto.fi.

 

 

Ylös