Päivi Räsänen vaatii, että Suomen kehitysapu palestiinalaishallinnolle on nyt arvioitava uudelleen

9.10.2023 klo 21:23 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii, että palestiinalaishallinnon reaktio Hamasin terrori-iskuihin on huomioitava ratkaistaessa kehitysavun jatkoa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen palestiinalaishallinnolle kohdentuvan rahoituksen uudelleen arvioinnista terroristijärjestö Hamasin hyökättyä Israeliin.

– Palestiinan hallinnolta ei ole toistaiseksi kuulunut selkeää tuomiota Hamasin terroristiselle hyökkäykselle Israeliin, Räsänen sanoo.

Hallitusohjelman mukaan Suomi valvoo kehitysyhteistyövarojen käyttöä tehokkaasti. Mikäli väärinkäytöksiä havaitaan, tämä johtaa tuen leikkaamiseen tai lakkauttamiseen ja mahdollisuuksien mukaan takaisinperintään.

– Konfliktin ratkaisemisen sijaan pieniä koululaisia on lietsottu vihaan ja sitoutumaan ääri-islamistiseen ideologiaan, jossa keskeistä on marttyyrius.

EU teki maanantaina päätöksen Palestiinan tukimaksujen keskeytyksestä. Itävalta on ilmoittanut keskeyttävänsä Palestiinan maakohtaisen tuen ja Saksa tiettävästi harkitsee samaa.

– Olisi myös tarpeen kriittisesti arvioida annetun kehitysavun vaikutukset palestiinalaisalueilla. Onko riittävästi näyttöä, että kehitysapu olisi johtanut palestiinalaisten määrätietoiseen pyrkimykseen kehittää omia olojaan, Räsänen kysyy.

Suomen avustuskohde on jo vuosien ajan ollut palestiinalaisten koulutusjärjestelmä. Kohde on Räsäsen mielestä hyvä, mutta palestiinalaisalueiden koulutusjärjestelmää on syytetty useaan otteeseen propagandan ja juutalaisvastaisuuden levittämisestä.

– Konfliktin ratkaisemisen sijaan pieniä koululaisia on lietsottu vihaan ja sitoutumaan ääri-islamistiseen ideologiaan, jossa keskeistä on marttyyrius.

Ylös