”Uskalsimme tukea Ukrainaa, milloin Israelia?” KD:n Päivi Räsänen ja Peter Östman vaativat avoimen tuen osoittamista Israelille

11.10.2023 klo 11:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajat Päivi Räsänen ja Peter Östman vetoavat, että Hamasin väkivaltainen hyökkäys Israeliin tuomitaan yksiselitteisesti myös Suomessa. He toivovat niin ikään avoimen tuen osoittamista Israelille.

– On tärkeää, että Suomi on nyt niillä keinoilla, mitä on käytettävissä, tukemassa Israelia, Päivi Räsänen vetosi budjettikeskustelussa eduskunnassa.

Hallitusohjelman mukaan Suomi valvoo kehitysyhteistyövarojen käyttöä ja mikäli väärinkäytöksiä havaitaan, niin se voi johtaa tuen leikkaamiseen tai lakkauttamiseen tai jopa takaisinperintään, Räsänen muistutti.

– Kysynkin ministeri Taviolta, että miten arvioitte Palestiinan hallinnon reaktioita Hamasin iskuun? Onko sieltä kuulunut tuomiota Hamasin terroristisille hyökkäykselle ja olisiko tilanteessa tärkeää pohtia kehitysyhteistyön sisältöä, hän kysyi.

Räsänen muistutti, että koulutusohjelman sisällä on ollut esillä jihadistista propagandaa, muun muassa lasten oppikirjamateriaaleissa.

Tavion mukaan Suomi ei tue terroristijärjestö Hamasia eurollakaan.

Hän kertoi, että Suomen tuki palestiinalaisille, kahdenvälinen maaohjelma, on noin 7 miljoonan euron luokkaa.

– Kehitysyhteistyötä tehdään Länsirannan palestiinalaishallinnon kanssa, joka täytyy erottaa Hamasista. Mutta huomautan, että meiltä ei mene suoraan rahaa edes Fatahin hallinnoimalle palestiinalaishallinnolle vaan tukea menee järjestöjen kautta pääsääntöisesti lasten kouluihin.

Humanitaarista tukea ei Tavion mukaan olla lopettamassa missään EU maassa eikä sitä ole Suomessakaan harkittu.

– Valitettavasti sille tulee olemaan kova kysyntä.

Se, että oppikirjoissa on ollut ala-arvoista materiaalia, on Tavion mukaan vanha tapaus, mutta sen sisältöä ei saa toistua.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja, eduskunnan Israel ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman kertasi, että Hamas hyökkäsi Israelia vastaan ja murhasi yhden päivän aikana enemmän juutalaisia kuin minään päivänä Holokaustin jälkeen.

Östman muistutti, että Hamasin tavoitteet löytyvät heidän perussäännöistään.

Hän lukikin eduskunnalle Hamasin sääntöjen artiklaa, jonka mukaan ”Israel on olemassa niin kauan, kunnes islam tuhoaa sen”.

– On hyvä tiedostaa että tämän operaation taustalla ovat myös muut tahot ja valtiot. Hamas yksin ei kykenisi tällaiseen operaatioon.

Niin Saksa, Ranska, Italia kuin Iso-Britanniakin ja monet muut maat sekä EU-komissio ovat osoittaneet näyttävästi solidaarisuuttaan Israelille.

– Uskalsimme Suomessa osoittaa tukeamme Ukrainalle. Kyse on myös symboliikasta. Milloin Suomessa uskallamme tukea Israelia yhtä näyttävästi kun monet muut EU maat nyt tekevät, Östman kysyi.

Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan Suomen valtionjohto oli ensimmäisten maiden joukossa, joka tuomitsi Hamasin raakalaismaisen hyökkäyksen Israeliin viikonloppuna.

– Käytin sunnuntaina myös mahdollisuuden keskustella Israelin ulkoministerin kanssa suoraan ja ja toimittaa hänelle meidän surunvalittelumme tilanteen johdosta, Valtonen lisäsi.

Ylös