Hamasin terrori uhkaa myös Suomen juutalaisten uskonnonvapautta, Päivi Räsänen sanoo

13.10.2023 klo 16:37 Politiikka Samuli Rissanen

Hamas on kehottanut islamilaista maailmaa mielenilmauksiin ja myös Helsingissä järjestetään palestiinalaisia tukeva mielenilmaus. Päivi Räsänen muistuttaa, että juutalaisen seurakunnan turvallisuus ja uskonnonvapaus on turvattava.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on tänään jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen siitä, millä tavoin hallitus turvaa juutalaisen seurakunnan turvallisuuden ja samalla uskonnonvapauden järjestää uskonnollisia tilaisuuksia ja myös muistotilaisuuksia Hamasin terrorin uhreille.

Hamasin entinen johtaja on kehottanut islamilaista maailmaa osoittamaan mieltään Israelia vastaan juuri tänään. Tänään myös Helsingissä järjestetään palestiinalaisia tukeva mielenosoitus. Aiemmin, terroristijärjestö Hamasin hyökättyä Israeliin, on Helsingissä jo järjestetty vastaavia mielenosoituksia, joissa on kuultu Israelin vastaisia iskulauseita.

Mielenosoituksissa on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan myös esitetty julkisesti uhkauksia väkivallasta juutalaisia kohtaan. Palestiinalaisten terroristijärjestön hyökkäys Israeliin on johtanut tuhansien ihmisten kärsimykseen ja kuolemaan.

– Jumalanpalveluksen estyminen on erittäin vakava uskonnonvapauden ja samalla perusoikeuksien rajoite.

Hamasin kannattajat ovat juhlineet verilöylyä kaduilla eri valtioissa. Esimerkiksi Ranska ja Unkari ovat ilmoittaneet kieltävänsä kaikki palestiinalaisia tukevat mielenosoitukset Hamasin hyökkäyksen vuoksi. Saksassa puolestaan Palestiina-mielenilmauksia on rajoitettu.

Hamas on julistanut kaikki läntisten maiden juutalaiskohteet maalikseen. Hamasin terrori-iskuja tukevien mielenosoituksien ja mahdollisten väkivaltaisuuksien vuoksi Helsingin juutalainen seurakunta on joutunut perumaan omia muistotilaisuuksiaan, sekä Shabbat-jumalanpalveluksen.

– Jumalanpalveluksen estyminen on erittäin vakava uskonnonvapauden ja samalla perusoikeuksien rajoite. Eri puolilla Eurooppaa juutalaisten kouluja on suljettu tai harkitaan sulkemista vedoten lasten turvallisuuteen. Tämä kertoo huolestuttavasti lisääntyneestä antisemitismistä niin Suomessa kuin Euroopassa.

– Oikeus mielenilmaisuuksiin on tärkeä kansalaisoikeus, mutta se tulisi turvata ennen muuta niille, jotka ovat joutuneet uhkailujen ja väkivaltaisuuksien kohdalle. Tässä tilanteessa on erittäin tärkeää turvata juutalaisten mahdollisuus julkisiin muistotilaisuuksiin ja jumalanpalveluksiin, Päivi Räsänen sanoo.

Ylös