”Haluan parasta Suomelle” – Sari Essayah erottuu kilpakumppaneistaan olemalla konservatiivien valinta presidentiksi

28.10.2023 klo 13:48 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on avannut presidentinvaalikampanjansa. Hän uskoo olevansa nimenomaan konservatiivinen vaihtoehto muiden, yhtälailla meritoituneiden presidenttiehdokkaiden joukossa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahin presidenttiehdokkuus varmistui elokuun puoluekokouksessa Joensuussa, mutta nyt lokakuun lopulla kävelyn EM- ja MM-kultamitalistin askelmerkit on hiottu presidentinvaaleja silmällä pitäen.

Näissä karkeloissa Essayahin rinnalla kisaa moni muukin 1960-luvulla syntynyt, Essayahin tapaan europarlamentti- ja ministerikokemusta omaava suomalaisten tuntema poliitikko oikealta ja vasemmalta.

Essayah arvioi, että hänen oma menestyssaumansa löytyy konservatiivilaidalta. Essayahin mukaan ehdokkuus ja kristillisdemokraattisen vaihtoehdon esilläpitäminen on erityisen luontevaa nyt, kun nykyisen, istuvan presidentin kaudet päättyvät ja tilanne on avoin.

– Koen, että on ainakin kaksi sellaista erityistä syytä, miksi juuri nyt tulee olla mukana, kun haluamme parasta Suomelle: isänmaan eli Suomen suunta ja arvopohja

Essayahin presidentinvaalislogan on Parasta Suomelle. Se tarkoittaa kestävää arvopohjaa ja  selkeää, uutta suuntaa, joka turvaa nykyisille ja tuleville sukupolville edellytykset hyvään ja tasapainoiseen elämään.

– Koen, että on ainakin kaksi sellaista erityistä syytä, miksi juuri nyt tulee olla mukana, kun haluamme parasta Suomelle: isänmaan eli Suomen suunta ja arvopohja, hän täsmentää.

Essayah puhuu turvakolmiosta, jonka sivut muodostuvat turvallisesta ja kriisinkestävästä Suomesta, kansainvälisen yhteistyön Suomesta ja pohja lepää lähimmäisyhteiskunnassa.

Essayah’n kampanjastartti järjestettiin KD:n puoluehallituksen kokouksen yhteydessä eduskunnan Pikkuparlamentissa. (Kuva: Samuli Rissanen)

Presidenttiehdokkaiden joukossa Essayah erottuu tällä hetkellä myös siinä, että hän on antanut täyden tukensa Israelille ja maan oikeudelle puolustaa itseään Hamasin raakalaismaisen hyökkäyksen jälkeen.

Essayah oletti, että Hamasin hyökkäys olisi viimeistään avannut suomalaisen yhteiskunnan silmät näkemään alueen häikäilemättömän valtapolitiikan.

Hän muistuttaa, että valtaosa Israelin naapurimaista ei tänäkään päivänä tunnusta valtion oikeutta olemassaoloon, ja lisäksi alueella toimii useita Iranin tukemia terroristijärjestöjä Hizbollahista Hamasiin.

– Alueelle annetut miljardien tuet ovat palestiinalaissiviilien elinolojen parantamisen sijaan valuneet vihakasvatukseen ja äärijärjestöjen tueksi. Joissakin eurooppalaisissa ja jopa suomalaisissa piireissä on oltu jopa valmiita neutralisoimaan terroristijärjestö Hamas, eikä ymmärretä, ettei se edusta kaikkia alueen asukkaita ja että samalla vedetään mattoa jalkojen alta maltillisilta toimijoilta.

Essayah hämmästelee myös sitä, että osalla presidenttiehdokkaista ei tuntunut olevan kantaa siihen, tuleeko Suomen tukea Israelia.

– Kun ottaa huomioon, että Hamasin hyökkäys aiheutti suurimman juutalaisten joukkotuhon sitten holokaustin, ovat nämä näkemykset vähintäänkin hämmentäviä.

– Israelin valtion oikeus olemassaoloonsa juutalaisten kansalliskotina ja oikeus puolustaa kansalaistensa turvallisuutta on aina ollut itselleni selkeä periaatteellinen linjaus ja Lähi-idän politiikan kulmakivi. Se ei ole koskaan estänyt hyvien suhteiden luomista alueen muihin maihin ja toimijoihin, joiden toivoisi toimivan alueen rauhan ja tulevaisuuden rakentamiseksi.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaaksi jo elokuun puoluekokouksessa valitun Essayah’n kampanjastartti järjestettiin lauantaina 28.10. KD:n puoluehallituksen kokouksen yhteydessä eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Presidentinvaaleissa Sari Essayah on ehdolla toista kertaa. Hän on kokenut, arvostettu ja pidetty poliitikko, neljännen kauden kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja sekä maa- ja metsätalousministeri. Euroopan parlamentin jäsenenä Essayah työskenteli 2009–2014.

Ylös