”Kuka näistä pätevin Suomen presidentiksi” – Taloustutkimuksen kyselystä puuttui ehdokas Essayah

28.12.2023 klo 17:31 Kotimaa Kristiina Kunnas

Taloustutkimus uusii osan jo tehdyistä haastatteluista, sillä valpas vastaaja huomasi presidenttiehdokas-kyselystä puuttuvan kokonaan yhden nimen. Kristillisdemokraattien ehdokas, maa- ja metsätalousministeri sekä ekonomi Sari Essayah on nyt lisätty korjattuun kyselyyn.

Taloustutkimuksesta soitettiin keskiviikkoiltana Keski-Pohjanmaalla asuvalle henkilölle. Kysymys kuului: Kuka olisi pätevin presidentiksi? Valittavana oli kahdeksan presidenttiehdokasta. Joukosta kuitenkin puuttui Kristillisdemokraattien ehdokas, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Valpas kyselyyn vastaaja otti yhteyttä Kristillisdemokraattien puoluetoimistoon.

– Tämä aktiivinen kansalainen oli meihin yhteydessä keskiviikkoiltana heti sen jälkeen, kun oli saanut puhelinsoiton Taloustutkimukselta, kertoo puoluesihteeri Mikko Rekimies.

– Haastattelija oli luetellut presidentinvaaleihin osallistuvien puolueiden tai valitsijayhdistysten ehdokkaiden nimet ja tittelit. Sen jälkeen oli kysytty, kuka ehdokkaista on vastaajan mielestä pätevin.

Vastaaja oli Rekimiehen mukaan ihmetellyt, että Kristillisdemokraattien ehdokas, maa- ja metsätalousministeri, ekonomi Sari Essayah puuttui ehdokkaiden joukosta kokonaan.

Vastaaja oli Rekimiehen mukaan ihmetellyt, että Kristillisdemokraattien ehdokas, maa- ja metsätalousministeri, ekonomi Sari Essayah puuttui ehdokkaiden joukosta kokonaan.

– Hänen puoluettaan, nimeään tai titteliään ei kerrottu lainkaan, Rekimies kertoo.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Rekimies on selvittänyt asiaa tänään torstaina 28. joulukuuta Taloustutkimuksen kanssa.

– Taloustutkimuksen mukaan heille oli käynyt virhe. Sari Essayah oli jäänyt ehdokaslistalta pois.

Taloustutkimuksen mukaan heille oli käynyt virhe.

Taloustutkimus lupasi puoluesihteeri Rekimiehelle, että virheen aikana tehdyt haastattelut, noin viidesosa kokonaishaastateltavien määrästä, uusitaan siten, että myös Sari Essayah on mukana.

Taloustutkimus ei kertonut, kuka on tämän kyselyn tilaaja.

Puoluesihteeri Rekimies muistuttaa, että kyselyiden vastaajien kannattaakin olla tarkkana.

– Jollei tämä valpas kyselyyn vastaaja olisi ottanut puoluetoimistoon yhteyttä, ehkä virhettä ei olisi koskaan korjattu. Iso kiitos hänelle, Rekimies toteaa.

– Saadessanne etenkin vaalien alla erilaisia kyselyjä tai haastatteluja puhelimitse, sähköpostilla tai muuta kautta, kannattaa olla todella tarkkana, hän vinkkaa.

 

 

Ylös