Kristillisdemokraatit tavoittelemaan EU-edustajan paikkaa – Ensimmäisten ehdokkaiden joukossa merkittäviä kunta- ja aluepoliitikkoja

23.2.2024 klo 12:03 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraatit tavoittelee europarlamentaarikon paikkaa kesäkuun eurovaaleissa sloganilla Järjen ääni Euroopassa. Ensimmäiset kuusi ehdokasta asetettiin perjantaina. He ovat vahvoja kunta- ja aluevaltuustovaikuttajia.

Kristillisdemokraatit nimesi ensimmäiset eurovaaliehdokkaansa perjantaina. Vaaliteemana on Järjen ääni Euroopassa. Puolueen tavoite on saada europarlamentaarikon paikka takaisin vahvalla yhteensä 20 ehdokkaan omalla listalla.

Nimetyt ovat KD:n piirissä tunnettuja kunta- ja aluevaltuustovaikuttajia.

Kuusi ensimmäistä KD-ehdokasta kesäkuun eurovaaleissa ovat valtiotieteiden maisteri, eduskunta-avustaja Katriina Hiippavuori Maskusta, yleislääketieteen erikoislääkäri, varakansanedustaja Ari Mönttinen Lohjalta, emeritusprofessori Tapio Puolimatka Jyväskylästä, ekonomi, palvelujohtaja Aki Ruotsala Seinäjoelta, tradenomi, toiminnanjohtaja Tommi Terä Turusta ja koulunkäynninohjaaja, perhehoitaja Ann-Niina Turunen Lappeenrannasta.

Katriina Hiippavuori valittiin viime elokuun puoluekokouksessa Kristillisdemokraattien 2. varapuheenjohtajaksi. Kevään 2023 eduskuntavaaleissa hän sai hyvän äänisaaliin Varsinais-Suomessa, mutta kansanedustajan paikka jäi vielä haaveeksi. Hiippavuori on puolueen puheenjohtajan, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah’n eduskunta-avustaja. Hän toimii Maskussa kunnanvaltuutettuna.

Ari Mönttinen on Lohjan kaupunginvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan aluevaltuutettu. Viime kevään eduskuntavaaleissa hän saavutti Uudellamaalla varakansanedustajan paikan.

Tapio Puolimatka on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen sekä Keski-Suomen aluevaltuutettu. Puolimatka on suosittu ja kysytty puhujavieras ja vierailee säännölllisesti eri puolilla Suomea.

Suomesta valitaan Euroopan parlamenttiin 15 edustajaa, kun kaudella 2019–24 edustajia on ollut 14.

Aki Ruotsala on Kristillisdemokraateissa pitkäaikainen tunnettu poliitikko, sillä hän on toiminut sekä KD Nuorten puheenjohtajana 2011–2012 että puoluevaltuuston puheenjohtajana 2015–21. Ruotsala valittiin jo 23-vuotiaana Kauhavan kaupunginvaltuutetuksi. Varakansanedustajana hän oli 2019–23. Nykyisin hän on Seinäjoen kaupunginvaltuutettu  ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja.

Tommi Terä turkulainen poliitikko, tradenomi ja tuleva valtiotieteiden maisteri. Hän toimii Ajatushautomo Kompassin toiminnanjohtajana ja oli Kristillisdemokraattien nuorisojärjestön KD Nuorten pääsihteerinä 2021–23.

Ann-Niina Turunen on Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu, Etelä-Karjalan maakuntavaltuutettu sekä 1. varavaltuutettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Hän on Irti Huumeista ry:n ja Käpy ry:n jäsen sekä Surevan kohtaaminen -hankkeen kouluttama kokemusasiantuntija. Hän toimii Kristillisdemokraattien Kymen piirin puheenjohtajana ja on puoluehallituksen jäsen. Hänen Hauras Elämä -sivullaan Facebookissa on lähes 10 000 seuraajaa.

Ehdokkaat ovat esittelyssä KD:n verkkosivuilla.

Europarlamenttivaalit pidetään Suomessa 9. kesäkuuta. Ennakkoäänestys on kotimaassa 29.5–4.6. Euroopan parlamentin kausi on viisivuotinen. Suomesta valitaan 15 edustajaa, kun kaudella 2019–24 edustajia on ollut 14.

EU-vaalit 2024

Katriina Hiippavuori

EU-vaalit 2024

Ari Mönttinen

EU-vaalit 2024

Tapio Puolimatka

EU-vaalit 2024

Aki Ruotsala

EU-vaalit 2024

Tommi Terä

EU-vaalit 2024

Ann-Niina Turunen

Ylös