Ensin Eija-Riitta Korhola ja sitten vaaliliitto Liike Nytin kanssa – Essayah luottaa KD:n nappaavan meppipaikan takaisin

7.3.2024 klo 15:50 Uutiset Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit tavoittelee Liike Nytin kanssa jopa kahta paikkaa kevään eurovaaleissa. KD on nimennyt kaikki 10 ehdokastaan, Liike Nyt ei vielä yhtään.

KD ja Liike Nyt ovat sopineet vaaliliitosta kevään eurovaaleissa. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja Liike Nytin Harry ”Hjallis” Harkimo esittelivät puolueiden välistä teknistä vaaliliittoa tänään eduskunnassa.

Vaaliliiton solmimisen myötä kristillisdemokraateilla on Essayahin mukaan mahdollisuus saada edustaja europarlamenttiin. Julkistamistilaisuudessa Essayah sanoi KD:n ja Liike Nytin tavoittelevan yhdessä jopa kahta paikkaa.

– Äänestämällä KD:ta saa kantavan äänen europarlamenttiin, hän vakuutti.

Kristillisdemokraateilla ei ole ollut omaa meppiä sen jälkeen kun Essayah jäi huikeasta, yli 61 000 henkilökohtaisesta äänestään huolimatta rannalle vuoden 2014 vaaleissa. Essayah oli europarlamentaarikkona kauden 2009–2014. Vuonna 2009 kristillisdemokraattien puoluesihteerinä työskennellyt Essayah meni läpi vaaliliitosta, jonka KD solmi perussuomalaisten kanssa. Myös perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja Timo Soini tuli valituksi.

Käytännössä äänikynnys nousee eurovaaleissa pienemmille puolueille korkeaksi, joten vaaliliittoja tarvitaan. Tällä kertaa Suomesta Euroopan parlamenttiin valitaan kuitenkin yksi edustaja nykyistä enemmän, eli yhteensä 15.

Sari Essayah ja Harry Harkimo kuvattiin eduskunnassa 7.3. (Kuva: Samuli Rissanen)

Vuodesta 1999 vuoteen 2014 europarlamentissa vaikuttanut Eija-Riitta Korhola nimettiin eilen KD:n ehdokkaaksi eurovaaleihin. Sen myötä kristillisdemokraattien osuus vaaliliitosta, kymmenen ehdokasta, on täynnä.

Essayah piti lämpimän puheen Korholasta, joka oli hänen kanssaan samassa ryhmässä EPP:ssä.

– Silloin EPP-ryhmässä oli meitä suomalaisia neljä. Ville Itälä, Sirpa Pietikäinen, minä ja Eija-Riitta. Eija-Riitan ja minun äänestyskäyttäytyminen oli lähimpänä toisiaan.

Kristillisdemokraatit on asemoinut itsensä eurooppalaista yhteistyötä kannattavaksi puolueeksi.

– Me emme kuitenkaan kannata liittovaltiomalleja vaan me näemme, että nimenomaan itsenäisten jäsenvaltioiden yhteistyö on se, mikä tuo parhaan mahdollisen tuloksen, Essayah sanoo.

Liike Nyt ei ole nimennyt vielä yhtään ehdokasta. Ehdokkaista on luvassa lisää tietoa lähiaikoina. Timo Soinin mahdollinen läsnäolo listalla sai Harkimon vaitonaiseksi.

– Minulla on Timon puhelinnumero, soittakaa ja kysykää, hän totesi.

Ylös